Slovenija
160 ogledov

Denarja ne nameravajo vrniti

omrezje Lapego
Evropska sredstva. Od Občine Mokronog - Trebelno zahtevajo 1,6 milijona evrov.

Zaradi nepravilnosti v postopku javnega naročanja pri gradnji odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij ministrstvo za izobraževanje od Občine Mokronog - Trebelno zahteva vračilo 1,65 milijona evrov evropskih sredstev.

Občina Mokronog - Trebelno je bila nosilka 31 milijonov evrov vrednega projekta za gradnjo na belih lisah – območjih, kjer ni komercialnega interesa za izgradnjo omrežja. Poleg nje je vanj vključenih šest občin: Sevnica, Šentrupert, Mirna, Trebnje, Žužemberk in 
Mirna Peč.

Nove bele lise

Po objavi razpisa, na katerem je bilo izbrano podjetje GVO iz Ljubljane, se je, kot pojasnjujejo na Občini Mokronog - Trebelno, število belih lis zaradi spremembe zakona o elektronskih komunikacijah povečalo, zato bi morali, kot jim očita ministrstvo, takrat prekiniti postopek in objaviti novo javno naročilo. Podoben očitek gre tudi Občini Sevnica, ki se je sicer projektu priključila kasneje in zato objavila svoj razpis. 

Na Občini Mokronog - Trebelno so prepričani, da bi v tem primeru zamudili roke za prijavo in ostali brez projekta, občani sedmih občin pa bi še danes zaman čakali na operaterja, ki bi jim ponudil dostop do interneta, IP-telefonije, internetne 
televizije …

Tožili bodo državo

Kot nam je povedala Mojca Pekolj, direktorica občinske uprave Mokronog - Trebelno, so tako zahtevek ministrstva za vračilo kot opomin, ki so ga že prejeli, zavrnili, zdaj pa čakajo na sestanek pri ministru Jerneju Pikalu 5. maja.

"Razpis je jasno določal, da mora biti izbran le en izvajalec, v projekt pa vključene vse bele lise. Ministrstvo je ves čas spremljalo naš projekt in vsa naša ravnanja so bila skladna z njihovimi navodili," pravi Pekoljeva in dodaja, da bodo zato uporabili vsa pravna sredstva – četudi bo treba do Evropskega sodišča –, da jim denarja ne bo treba vrniti.     

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.