Slovenija
38 ogledov

"Denarja se ne da piti"

Protest proti frackingu
1/7
Saša Despot
Pred Arsom protestirajo proti načrtom družbe Petrol Geoterm za nekonvencionalno pridobivanje ogljikovih vodikov.

"Naftna družba Petrol Geoterm poskuša spremeniti prekmursko regijo v še eno okoljsko in družbeno puščavo industrializacije, sloneče na izkoriščanju fosilnih goriv," opozarjajo protestniki, združeni v civilno iniciativo Ustavimo fracking v Sloveniji, ki so se danes zbrali pred Agencijo RS za okolje (Arso). "Lokalna naftna družba korak za korakom pripravlja teren za vzpostavitev obratov za postopke nekonvencionalnega pridobivanja ogljikovih vodikov. Temu pravijo hidravlična stimulacija oz. lomljenje, s čimer skušajo prikriti, da gre za po vsem svetu razvpiti fracking."

Povod za protest je današnja ustna obravnava v prostorih ARSO v postopkih izdaje okoljevarstvenega dovoljenja. Na Arsu zagotavljajo, da vloga ne vključuje postopka t.i. frackinga, a okoli 30 protestnikov ob obravnavi meni, da gre za prvi korak v smeri vzpostavitve infrastrukture zanj.

Na Arsu zagotavljajo, da frackinga ni

Na Arsu pojasnjujejo, da bo v rafineriji na območju Lendave potekal tehnološki postopek čiščenja surovega plina in bazna separacija nafte. "Vloga tako ne vključuje postopkov črpanja plina z metodo hidravličnega drobljenja oz. frackinga," so zapisali v sporočilu za javnost.

Dodajajo, da izdajajo okoljevarstvena dovoljenja za obrate, ki svoje aktivnosti izvajajo na tleh oz. na površini, kot je to v tem primeru rafinerija zemeljskega plina. "Metoda frackinga pa je drobljenje kamnin pod zemljo," so zapisali. V primeru Petišovskega polja oz. Murske depresije se metoda fracking po zagotovilih agencije ne izvaja.

"Če jo bodo investitorji želeli izvajati, bodo morali opraviti predhodni postopek vplivov na okolje," poudarjajo na Arsu. Poleg Petrola Geoterm v projektu pridobivanja plina na Petišovskem polju sodelujeta še družbi Geoenergo in britanski Acsent Resources.

Bojijo se, da bodo zapostavljeni

V postopku bodo obravnavalil tudi pripombe civilne iniciative, a protestniki se bojijo, da bodo v postopku zapostavljeni. "Ker daje Arso pogosto prednost investitorjem in ker so nas izkušnje (Cinkarna Celje, Lafarge Trbovlje itd.) naučile, zahtevamo zaustavitev načrtov frakiranja matere Zemlje v Prekmurju," so zapisali v sporočilu za javnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.