Slovenija
24 ogledov

Depeša razvnema strasti

Ministrstvo za zunanje zadeve. Žurnal24 main
Ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) in informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar ne najdeta skupnega jezika v zvezi z washingtonsko depešo.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je prepovedala uporabo izpisa telefonskih pogovorov, s katerim je MZZ želel odkriti, kdo je medijem posredoval washingtonsko depešo. Po njenem mnenju gre za poseg proti človekovim pravicam, na MZZ pa nad njeno odločitvijo niso navdušeni. Prepričani so, da je s tem posegom MZZ onemogočeno vsakršno ugotavljanje dejstev.
Pirc Musarjeva je poudarila, da so "z odločbo prepovedali … le tisti del preiskave, za katerega smo ugovotili, da je nezakonit". Predstavnik zunanjega ministrstva Bojan Brezigar po besedah Pirc Musarjeve govori o fotokopijah, vpogledih v računalnike, tehnični (ne)izvedljivosti. Po njenem mnenju imajo na MZZ težave s preiskavo, zato bi radi krivdo prevalili na informacijskega pooblaščenca.

Informacijska pooblaščenka se ponavlja
Na izjave informacijske pooblaščenke se je odzval Brezigar, ki ne sprejema podtikanja izjav. "Žal na MZZ drugih sredstev nimamo; to je bil pač edini način, da ministrstvo opravi nadzor in poskusi ugotoviti odnašalca depeše," je dejal Brezigar.

Brezigar zatrjuje, da na torkovi tiskovni konferenci ni predstavil nič drugega kot sama dejstva. Po njegovem mnenju pooblaščenka ponavlja staro zgodbo in si izmišljuje nove elemente, saj se sam ne spominja, da bi omenjal fotokopije. "Za zdaj pa kljub letom še obvladam razliko med računalniki in fotokopirnimi stroji."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.