Slovenija
60 ogledov

Depeše razkrivajo ozadja odnosov v slovenski politiki

Drnovšek je Slovenijo popeljal iz tranzicijske v državo EU. Bobo
WikiLeaks razkriva: Drnovšek je dejal, da je odhod Kučana s političnega prizorišča koristil razmeram v medijskem svetu. Janša je za Jankovića dejal, da bo dober za Ljubljano, Kučan pa je Pahorja označil za osebo, ki veliko govori, a brez vsebine.

WikiLeaks je danes objavil več kot 1,7 milijona ameriških diplomatskih in obveščevalskih dokumentov. Depeše, ki se med drugim nanašajo tudi na slovensko politiko, razkrivajo, kaj je pokojni predsednik države Janez Drnovšek na kosilu s takratnim ameriškim veleposlanikom Thomasonom Robertsonom povedal o slovenskih medijih in odnosu z Janezom Janšo.

V eni izmed depeš je po poročanju časnika zapisano, da dogajanje ob vsakem dostojnem slovenskem kosilu vsebuje dobro domače vino in pogovor o pomanjkljivostih slovenskih medijev.

"Ambasador je izrazil zaskrbljenost glede slovenskih medijev (večina večjih dnevnikov je levo usmerjenih), ki da so "neuravnovešeni", Drnovšek pa je temu pritrdil, češ da ima tudi sam težave z mediji v državi. Izpostavil je ironijo, da so bili v osemdesetih letih slovenski novinarji proti politiki nekdanje Jugoslavije in so bili povečini zahodno usmerjeni. Osebnostih teh novinarjev so se medtem obrnile za 180 stopinj, nazaj k "jugonostalgiji". Po drugi strani je Drnovšek kot pozitivno označil dejstvo, da je odhod Kučana s političnega prizorišča koristil razmeram v medijskem svetu. O Kučanu se je govorilo, da se je večkrat vmešaval in izvajal pritisk na medije. Drnovšek se je ob tem nasmehnil in dejal, da sam tega ne počne. Dodal je, da se tudi Rusi pritožujejo nad "trdim" stališčem slovenskih medijev do ruske politike," so depešo povzeli na Financah.

"Janša opravlja dobro delo"

V depeši je govora tudi o prvi vladi Janeza Janše. Drnovšek je povedal, da Janša opravlja "dobro delo" in da je bilo prvih sto dni njegovega predsedovanja opravljeno dobro. V depeši je zapisano tudi, da je Drnovšek videti zadovoljen s sodelovanjem z Janšo. Srečevala naj bi se enkrat na teden, kar je "paradoks" glede na to, da tesneje sodelujeta z Janšo kot z njegovim predhodnikom Tonetom Ropom, ki ga je Drnovšek izbral sam. Drnovšek je Ropa označil kot "nepotrpežljivega človeka", še piše časnik.

"Janković oseba, ki jo je dobro imeti na očeh"

Ena od depeš se je nanašala na večerjo ameriškega veleposlanika Thomasa B. Robertsona in ljubljanskega župana Zorana Jankovića ter Jankovićeve soproge januarja 2007. Kot je zapisano v depeši, je Janković veleposlanika povabil v eno najboljših slovenskih restavracij, ki je, "kot se je izkazalo", tudi najljubša restavracija nekdanjega predsednika države Milana Kučana.

Za Jankovića je takratni ameriški veleposlanik zapisal, da je "človek, ki ga je dobro imeti na očeh" in napovedal, da bo igral pomembno vlogo na slovenski politični sceni, kljub temu da se je Janković opisal kot nepolitik.

Janković namreč po zapisih veleposlanika "razume, kaj pri ljudeh vžge in ima naraven občutek za ljudi". Po zapiskih iz depeše je veleposlaniku celo takratni premier Janez Janša, ki je na nasprotnem političnem polu, nedavno dejal, da bo Janković "dober za Ljubljano".

Kučan Jankovićev mentor

Poleg tega so v depeši opisane vezi med nekdanjim predsednikom Kučanom in Jankovićem. Med drugim je navedeno, da je bil Kučan nekaj časa Jankovićev mentor. Kučan in Janković se po zapiskih v depeši poznata več kot 25 let, v zgodnjih 80. letih pa je bil Kučan predsednik, Janković pa podpredsednik ljubljanskega športnega kluba Olimpija. Janković je o Kučanu govoril kot o pravemu politiku.

Veleposlanik je tudi pisal o pogovoru s Kučanom glede notranjepolitičnih razmer v začetku februarja 2007. Takrat je zapisal, da Kučan v SD ne vidi alternative LDS, saj da so s tedanjo vlado Janeza Janše sodelovali po principu "a la carte", poleg tega je Boruta Pahorja označil za osebo, ki veliko govori, a brez vsebine.

Komentarjev 7
  • sprehajalec 23:05 08.april 2013.

    "Janković namreč po zapisih veleposlanika "razume, kaj pri ljudeh vžge in ima naraven občutek za ljudi"."Robertson je padel na nekaj, kar zgodovina pozna kot Bizantinski šarm.

  • mph 22:22 08.april 2013.

    Na katero obdobje se nanaša? Ko ga je že dobro zdelala bolezen? Če se ne motim, je sicer Drnovšek, čeprav sem ga izven tega vedno videl kot poštenega, pripeljal liberalni kapitalizem. Kar pa je govoril, je bilo za ušesa ameriškega ...prikaži več veleposlanika. Saj vemo, kako gre, svoji teti le ne moremo reči, da je grda kot smrt. :-)

  • sivka 22:12 08.april 2013.

    res je