Slovenija
32354 ogledov

Depoziti: Večina bank še kar molze varčevalce

Denar, evri Profimedia
Večina bank oziroma vse največje banke še naprej vztrajajo pri mizernih obrestnih merah za depozite, a na trgu so tudi izjeme, ki ponudijo dvestokrat več.

Največji banki NLB in NKBM ponujata za enoletno vezavo 50 tisoč evrov 0,01-odstotne obresti, kar pomeni, da bo varčevalec po enem letu dobil pet evrov obresti. V obeh bankah so nam odgovorili, da z novim letom ne načrtujejo spremembe obrestnih mer. Takšne obrestne mere so ponujali tudi v času, ko je bil euribor negativen in fiksne obresti za stanovanjska posojila pod dvema odstotkoma, zdaj je šestmesečni euribor že 2,7 odstotka, kredite pa dajejo po petodstotni obrestni meri.

Kdor namerava vezati denar za eno leto, naj preveri obrestne mere nad enim letom, to je lahko pri nekaterih bankah že leto in dan, pri NLB je denimo 13 mesecev. Za eno leto tako dobiš 0,01-odstotne obresti, za 13 mesečno vezavo pa 0,06-odstotne. Tako so na primer v Addiko banki, ki brez dodatnih pogojev ponuja najvišje obrestne mere pri nas, obresti za enoletni depozit 1,65-odstotne, obresti nad enim letom, torej le dan več pa 2,05-odstotne. Pri 50 tisoč evrih depozita tako en dan razlike prinese 200 evrov več obresti. Tudi v Addiko banki pravijo, da trenutno spremembe obrestnih mer niso napovedane, jih pa prilagajajo razmeram na trgu.

Rekordna ponudba ima dodatne pogoje 

Rekordno ponudbo na trgu ima sicer Sparkasse, ki novim strankam, ki odprejo račun in nanj prenesejo plačo, nudi 2,25-odstotne obresti. Nove stranke za depozit nad 12 mesecev dobijo 1,75-odstotne obresti, obstoječe stranke pa enoodstotne. Tudi pri njih 1. januarja obresti ne bodo spreminjali.

Novo akcijsko ponudbo v novem letu pripravljajo v Unicredit banki, kjer že zdaj ponujajo precej spodobne obresti. Za 12-mesečni depozit je obrestna mera 0,9 odstotka oziroma odstotek, če stranka depozit sklene prek spletne banke. Do konca leta lahko nove stranke, ki se odločijo za paket Aktivni ali Brezmejni, pridobijo obrestno mero za depozit do 2 odstotka letno.

V Primorski hranilnici Vipava so nam za enoletni depozit 50 tisoč evrov ponudili 1,2-odstotne obresti.

"Gorenjska banka za enoletni depozit ponuja obrestno mero v višini 0,02 % letno. S 1. 12. 2022 je banka zvišala obrestne mere depozitov od 24 do 35 mesecev na nivo 1,40 %, s čimer nagrajuje dolgoročnejše finančne naložbe strank. Banka tudi nadalje spremlja gibanje ključne obrestne mere s strani Evropske centralne banke ter skladno z internimi analizami temu ustrezno prilagaja obrestne mere bančnih produktov," so nam odgovorili v Gorenjski banki.

Hranilnica Lon za enoletni depozit ponuja 0,05-odstotne obresti. Več bank tokrat na naša vprašanja ni odgovorilo, tako da smo sami preverili še obrestno mero v SKB banki in Intesi Sanpaolo. Obe ponujata 0,01-odstotno obrestno mero, pri Intesi pa je mogoče za 13-mesečni depozit dobiti 0,05-odstotne obresti.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 26
  • jaz8 00:56 31.december 2022.

    Najvecja mafija ki je dosegla da poleg drzave se oni molzejo vsakega.

  • Toma 17:57 30.december 2022.

    Bom malo rošade po bankah naredil pa bo!

  • Gandi123 14:00 30.december 2022.

    To so legalizirani lopovi! Plačevati je treba z gotovino, ne z karticami in podpirat lopove!