Slovenija
31 ogledov

Depozitov se ne da prekiniti

slovenija 09.09.13, Factor Banka, banka, banka v prisilni likvidaciji, likvidaci Anže Petkovšek
Razmere na bankah. Kljub likvidaciji varčevalci včeraj niso množično dvigovali gotovine z računov Probanke in Factor banke. Zaupanje. Varčevalci: V tej državi ne zaupamo nikomur več. Raje denar v nogavici.

Matej Jakob Vinčec, 22-letni študent, sicer član znane koprske podjetniške družine, je že zjutraj iz Probanke odnesel vse. "Doma smo se pogovarjali in se odločili, da iz banke dvignemo vsa naša sredstva. Kam bom denar dal zdaj, še ne vem, vsekakor v drugo banko; ali bo ta v Sloveniji ali ne, še ne vem, razmišljal pa sem o Sberbank banki," je povedal. Razlog za dvig denarja z računov je preprost – ne zaupa nikomur več.

Podoben odgovor smo dobili od vrste komitentov Probanke. Nekateri so na dvig denarja iz koprske poslovalnice čakali, še preden je ta odprla svoja vrata. Njeni uslužbenci so v pogovoru s strankami povedali, da so bili v petek šokirani, saj so za likvidacijo izvedeli iz medijev. Da je položaj tako slab, se jim ni niti sanjalo.

V poslovalnici je med našim obiskom zvonil telefon; kot smo razbrali iz pogovorov, so klicali komitenti, ki jih likvidacija skrbi. Strankam, ki so se vrstile za okenci – takšne gneče ni bilo še nikoli –, pa so uslužbenci razlagali, da banka sicer ne daje več posojil, s svojim denarjem pa da lahko ravnajo povsem običajno. Tiste, ki smo jih srečali, niso prepričali.

Ljudje so dvigovali denar tudi s poslovnih računov. Denar je tako dvignil 56-letni voznik; imel ga bo raje doma v nogavici. "V tej državi ne zaupam nikomur več," je razložil.

"Država pravi, da je varno"

"Dvignila bom denar, kaj pa hočem drugega. Saj ga moram, če pa jih ne bo več," je pred vrati centrale Probanke v Mariboru povedala starejša Mariborčanka. Ob 8.30, ko se je odprla poslovalnica, ni bilo gneče. Le nekaj posameznikov se je odločilo, da dvignejo denar ali le opravijo kak bančni posel. "Škoda za to banko. Sam ne bom dvignil prihrankov, ker država pravi, da so varni. Nam bodo že pravočasno povedali, kaj naj naredimo," je razložil starejši moški iz Maribora, ki je dvignil pokojnino.

Obresti do zadnjega dne

V Kopru smo se pogovarjali tudi z zaskrbljeno 53-letno upokojeno podjetnico, ki se ji prihodnje leto izteče triletna vezava denarja. Z računa ga je želela dvigniti že danes, a ji ni uspelo. "Depozitne pogodbe ne morem prekiniti, rekli so mi tudi, da je vprašanje, ali bom dobila za depozit dogovorjene obresti. Glavnico prihrankov zagotovo, za obresti pa mi ne morejo jamčiti," nam je povedala.

V Probanki in Banki Slovenije so zagotovili, da bodo izplačane tudi obresti, in sicer do dne zapadlosti depozita in ne samo do uvedbe prisilne likvidacije. So pa v Probanki potrdili, da za fizične osebe predčasna prekinitev depozitne pogodbe ni mogoča. V Factor banki na naša vprašanja niso odgovorili, a tudi tam po naših informacijah za fizične osebe predčasna prekinitev depozitne pogodbe ni mogoča.

V Banki Slovenije so pojasnili, da je prekinitev mogoča le, če je predvidena v pogodbi ali če jo banka predvidi v svojih splošnih pogojih.

Navala na bankomate ni

"V sistemu nismo opazili nobenih odstopanj od statističnih vrednosti, ki so značilne za ta letni čas. To pomeni, da komitenti na bankomatih niso dvigovali več gotovine kot običajno, ne po zneskih ne po številu dvigov. Prav tako na področju kartičnih transakcij ni opaziti odstopanj, panike med komitenti zaradi likvidacije dveh bank ni," je povedal Aleksander Kurtevski, direktor Bankarta. Zaradi majhnosti Probanke in Factor banke statistično morebitnih povečanih dvigov gotovine njunih komitentov v sistemu bankomatov niti ni mogoče zaznati, je dodal. 

Govorice, da je bančni sistem likvidnostno že tako na psu, da ne more zagotavljati niti več gotovine za oskrbo bankomatov in da naj bi ta denar zagotavljala kar ECB, je označil za neresnične in neutemeljene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.