Slovenija
25 ogledov

Dermol: To je nemoralno in ponižujoče

HSE Saša Despot
Odtsatvljeni direktor Teša Peter Dermol vse očitane kršitve zanika. Spoazumno prekinitev dela zavrača, meni, da gre za nemoralen in ponižujočpredlog.

Pred tednom dni odstavljeni direktor Teša Peter Dermol je v petek opravil pisni zagovor pred pooblaščenko HSE na sedežu Teša. Zavrnil je vse očitane kršitve, saj je prepričan, da je vedno ravnal kot dober gospodar. Pooblaščenka je želela sporazumno prekinitev delovnega razmerja, a je Dermol to zavrnil, ker meni, da gre za nemoralen in ponužujoč predlog. 

Dermol je še vedno prepričan, da so v prejšnji ponedeljek pripravili načrtovan napad nanj, kar je po njegovih besedah v nastopih v medijih s svojimi izjavami potrdil tudi generalni direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blaž Košorok.

"Pooblaščenko sem seznanil, da je bil pred omenjenim načrtovanim napadom čas za dogovor o sporazumni prekinitvi delovnega razmerja in moj odstop z mesta direktorja družbe, vendar me lastnik o tej nameri ni niti obvestil," je dejal Dermol, ki je vodenje Termoelektrarne Šoštanj (Teš) prevzel aprila lani.

Pojasnil je tudi, da je pred mesecem dni poklical Košoroka in ga prosil, da v primeru morebitnega odpoklica o tem najprej seznani njega. "Na žalost sem to najprej izvedel s strani predstavnikov medijev," pravi Dermol.

Na petkovem zagovoru mu je pooblaščenka želela vročiti razširitev obdolžitve zaradi hujših kršitev pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja, in sicer še za eno naknadno ugotovljeno nepravilnost.

Zato je Dermol pooblaščenko prosil, da mu to obdolžitev posreduje po uradni pošti in se bo brez težav udeležil zagovora.

V sredo pa je Dermol sporočil, da mu je poslovodstvo HSE sklep o odpoklicu s funkcije direktorja družbe vročilo prek pooblaščene odvetnice, čeprav bi sam takšno novico pričakoval od odgovorne osebe, v tem primeru Košoroka.

V sklepu o odpoklicu z mesta direktorja Teša so po Dermolovih besedah navedene tri očitane kršitve, ki pa jih odločno zavrača. "Dejstvo je, da očitkov ne sprejemam, saj vem, da so bile vse odločitve sprejete s skrbnostjo dobrega gospodarja, pri vseh odločitvah, tudi teh, ki se nanašajo na moj odpoklic, pa so neposredno vpleteni predstavniki lastnika, med njimi tudi novi v. d. direktorja Matjaž Eberlinc. Najprej kot član, nato še kot predsednik odbora za aktiven nadzor v Tešu je dajal soglasja in mnenja pri sprejetju vseh pomembnejših odločitev," je zapisal Dermol.

Tudi nadalje izpostavlja Eberlinčevo vlogo v dogajanju in navaja, da je Eberlinc v času pred njegovim prihodom na vrh Teša soglašal z najbolj spornimi aneksi k pogodbi z Alstomom, zaradi katerih se je dvignila investicijska vrednost bloka 6, in z oddajo poslov mimo predpisanih pravil. Poleg tega "je bil član odbora za aktiven nadzor v času, ko so v Tešu zavajali državo pri sprejemanju državnega poroštva in vse to danes preiskujejo organi pregona".

Zato se Dermol sprašuje, zakaj je bila sedaj "brez vsebinskih in formalnih razlogov in aktivnosti" potrebna tako hitra menjava direktorja.

V HSE so zavrnili Dermolove navedbe glede Eberlinčevega preteklega sodelovanja pri projektu Teš 6. Kot so zapisali v sporočilu, je bil Eberlinc aktiven član in pozneje tudi predsednik odbora za aktivni nadzor investicije v šesti blok. Odbor je skladno s svojimi pristojnostmi podajal predloge in stališča do relevantnih zadev projekta, ni pa sklepal poslov ali podpisoval kakršnihkoli aneksov ali pogodb. Tovrstne pristojnosti in odgovornosti so bile v izključnih pristojnostih poslovodstva Teša ter njegovega nadzornega organa, torej v pristojnostih Dermola in vseh prejšnjih direktorjev družbe, so izpostavili

Komentarjev 1
  • daredevil 11:27 10.november 2014.

    Ja ko pa takole počenjajo z tisoči delavci, pa ni glih kakega madijskega zanimanja. Ali drugače menežerji zahtevajo da se z njimi dela v rokavicah.