Slovenija
55 ogledov

Deset najhitreje propadajočih panog v ZDA

biznis men, poslovnež, poslovni kovček Shutterstock
Raziskava družbe IBISWorld navaja deset gospodarskih panog, ki v ZDA iz različnih razlogov najhitreje tonejo.

Povečanje poceni uvoza, tehnični napredek in finančna kriza so skupaj zelo prizadeli nekatere panoge v ZDA. IBISWorld, ki opravlja tržne raziskave, je sestavil seznam deset ameriških industrijskih panog, ki so se med letoma 2002 in 2012 soočile z upadom prihodkov, zmanjšanjem števila partnerjev v industrijskem sektorju in upadom poslovanja. Nekatere izmed najbolj prizadetih so izdajanje časopisov, proizvodnja oblačil za dekleta in odrasle ženske in popravila aparatov.

1. Razvijanje filmov

fotografski film | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Digitalni fotoaparati in telefoni s fotoaparati so vplivali na obseg dela panoge razvijanja fotografskih filmov, katere prihodki se zadnjih deset let krčijo za dobrih 11 odstotkov letno. V naslednjih petih letih je pričakovati padec prihodkov za skoraj deset odstotkov na leto. Eno največjih nesrečnih podjetij je Eastman Kodak Company.

• Predvideni dohodki v 2012: 1,51 mrd. $ (1,14 mrd. €), v 2017 pa: 897,1 mio. $ (674,2 mio. €).

2. Popravljanje aparatov

Panoga popravil aparatov upada predvsem zato, ker mnogi potrošniki raje kupijo nove gospodinjske aparate, namesto da jih dajo popraviti, zasluga pa gre v veliki meri vse nižjim cenam naprav. Prav tako močna dejavnika sta naraščajoči trend proizvajalcev, da ponujajo garancije za nove izdelke, in izboljšanje tehnologije, zaradi česar je potreba po popravilih veliko manjša. Prihodki so se v tej panogi v zadnjih desetih let nižali za povprečno 5,7 odstotka letno, ena največjih ponudnikov teh storitev pa sta v ZDA Sears Holdings in Best Buy.
• Predvideni dohodki v 2012: 3,68 mrd. $ (2,8 mrd. €), v 2017 pa: 3,48 mrd. $ (2,65 mrd. €).

3. Izposoja DVD-jev, igric in videev

Dosedanji razvoj običajnih DVD-jev je pokazal, da bi lahko na en DVD z optimizac | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Izposoja DVD-jev, iger in videev propada, ker se z razvojem tehnologij potrošniki odločajo za gostovanje (streaming), video na zahtevo (VOD) in nalaganje medijev. Industrija je doživela padec prihodkov povprečno za 6,6 odstotka letno, v naslednjih petih letih pa naj bi prihodki padli za 13,8 odstotka na leto. Med prizadetimi družbami iz te branže najdemo Coinstar Inc. s hčerinsko družbo Redbox in DISH Network Corp.

• Predvideni dohodki v 2012: 5,89 mrd. (4,48 mrd. €), v 2017 pa: 2,80 mrd. $ (2,13 mrd. €).

4. Denarni trg in bančne storitve

Denarni trg in bančništvo v lasti nefinančnih družb in nekorporativnih bank, ki jih ne ureja ameriški sistem zveznih rezerv, sta bila zelo prizadeta v času finančne krize. Veliko jih je propadlo, ker niso imele dostopa do reševalnega načrta TARP.

Mnoge banke so bile prisiljene v komercializacijo in so beležile znižanje letnih prihodkov za 6,9 odstotka v zadnjih petih letih. Padec se pričakuje tudi v prihodnje, in sicer za 0,9 odstotka na leto v naslednjih petih letih. Takšni primeri so banke Merrill Lynch Bank USA, American Express Centurion Bank in UBS Bank USA.

• Predvideni dohodki v 2012: 834,4 mio. $ (634,4 mio. €), v 2017 pa: 799,3 mio. $ (607,7 mio. €).

5. Izdajanje časopisov

Naslovnica: New York Times od blizu | Avtor: Arhiv FDF Arhiv FDF
Izdajanje časopisov in založništvo beležita padec prihodkov za 6,4 odstotne točke na leto v zadnjih desetih letih, kar je posledica konkurence spletnih tekmecev. Izgleda, da imajo bralci raje poročanje v realnem času, zaradi česar so se časopisom zmanjšali tudi prihodki od oglaševanja. Upad je pričakovati tudi v naslednjih peti letih, in sicer za 4,2 odstotka na leto. Vendar nekateri poskušajo s plačljivimi članki na spletu in z zaračunavanjem za aplikacije, ki omogočajo popoln dostop do celotnih publikacij in multimedijskih vsebin na različnih platformah. Nekateri največji med prizadetimi so Gannett Co., Tribune Company in The New York Times Company.

• Predvideni dohodki v 2012: 29,3 mrd. $ (22,3 mrd. €), v 2017 pa: 23,7 mrd. $ (18 mrd. €).

6. Proizvodnja zapisljivih medijev

Tehnološki razvoj je povozil proizvodnjo kaset in diskov, saj se potrošniki usmerjajo v nove tehnologije. Prihodki so v tej panogi padli povprečno za 7,4 odstotka letno v desetih letih, v naslednjih petih pa bodo še padali za 4,4 odstotka na leto. Za obstoj se borita tudi podjetji Cinram in Zomax.

Vendar ima ta industrija veliko prostora za rast in razvoj, saj večjih datotek, kot so 3D-filmi, sedanja streaming tehnologija ne more podpreti.

• Predvideni dohodki v 2012: 4,14 mrd. $ (3,15 mrd. €), v 2017 pa: 3,31 mrd. $ (2,5 mrd. €).

7. Proizvodnja končnih izdelkov trdnih oblik

kljuka, vrata | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Rast uvoza poceni izdelkov povzroča upad v panogi proizvodnje končnih izdelkov trdnih oblik. Uvoz trenutno predstavlja več kot 50 odstotkov vseh kovinskih tečajev, kljuk, ključev in ključavnic, prodanih v ZDA, v primerjavi z 29,3 odstotka leta 2002. Večina izdelkov prihaja iz Kitajske, Mehike in Kanade. Ena največjih podjetij so Stanley, Black & Decker, Assa Abloy in Ingersoll-Rand Company.

 

8. Proizvodnja obutve

Konkurenca uvoženih proizvodov je zadala močan udarec industriji proizvodnje obutve, ki mora tekmovati s poceni uvozom, ti pa predstavljajo ogromnih 95 odstotkov porabe v ZDA. Samo Kitajska pošilja 75 odstotkov uvoženih izdelkov v tej panogi. Z naraščajočih stroškov dela na Kitajskem pa se kot nova "grožnja" pojavlja Vietnam.
• Predvideni dohodki v 2012: 1,71 mrd. $ (1,3 mrd. €), v 2017 pa: 1,56 mrd. $ (1,9 mrd. €).

9. Proizvodnja uniform

Podjetja, ki se ukvarjajo z izdelavo različnih uniform, kot je na primer Berkshire Hathaway preko hčerinske družbe Russell Corporation, beležijo upad dohodkov za 6,7 odstotka letno v zadnjem desetletju. Gre predvsem za selitev proizvodnje v druge države. Prihodki so upadli z dveh milijard dolarjev leta 2002.

• Predvideni dohodki v 2012: 986,7 mio. $ (750,2 mio. €), v 2017 pa: 889,6 mio. $ (676,3 mio. €).

10. Proizvodnja ženskih in dekliških oblačil

obešalniki za obleke | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Izdelovanje oblačil za dekleta in ženske je prizadela delokalizacija in odtekanje dela v tujino. Prihodki so že za polovico manjši kot leta 2002 in so padali povprečno 8,2 odstotka leto v zadnjem desetletju. V ZDA je danes 1.196 proizvodnih obratov za izdelavo teh oblačil, pred desetimi leti pa jih je bilo 2.272. Vendar je dobra stran ta, da visokokakovostnega blaga v tujini ni mogoče ceneje izdelovati, imajo pa podjetja svoje potrošnike, ki družbi pomagajo rasti. Kot večja podjetja v tej panogi navajajo družbe VF Corporation, Hanesbrands Inc. in Kellwood Company.

• Predvideni dohodki v 2012: 7,48 mrd. $ (6,68 mrd. €), v 2017 pa: 6,63 mrd. $ (5 mrd. €).

Komentarjev 1
  • privat 08:53 05.februar 2013.

    kaj so pa mislili američani??Kapitalizem se ne splača!!