Slovenija
33 ogledov

Deset negovalk dalo odpoved

Upokojenci Shutterstock
Dom starejših Prebold, v katerem zaposleni stavkajo že od 26. junija, je s 1. avgustom zapustilo 10 negovalk.

Negovalke so direktorju doma Ivanu Kovaču vročile izredne odpovedi delovnega razmerja, je  povedala predsednica stavkovnega odbora Mateja Jager.

Kot je še dejala Jagrova, so negovalke dom zapustile, ker še ni bila izplačana junijska plača, neplačani so tudi prispevki za socialno in pokojninsko zavarovanje.

Zaposleni v domu, ki so prejšnji teden omejili stavkovne dejavnosti na minimum, so konec julija prejeli le 200 evrov akontacije junijske plače, kar pomeni, da jim je delodajalec dolžan še dve tretjini te plače. Julijsko plačo bi zaposleni v domu morali prejeti do konca tedna.

Čeprav je dom zapustilo 10 negovalk, oskrba okoli 75 stanovalcev poteka nemoteno. Zanje zdaj skrbi le še 28 zaposlenih, ki so zaradi odhoda svojih kolegic dodatno obremenjeni.

Čakajo na odgovor iz Avstrije

Predsednik sindikata zdravstva in socialnega varstva ter član stavkovnega odbora Zvonko Vukadinovič je povedal, da Raiffeisen banka, ki se je dejavno vključila v reševanje zapletov v domu starejših Prebold, čaka soglasje matične banke s sedežem v Avstriji, da lahko začne pogovore s trboveljskim domom upokojencev Franc Salamon glede najema preboldskega doma.

Vukadinovič pričakuje, da bo več informacij glede najema doma znanih naslednji teden. Če do takrat rešitve ne bo, stavkovni odbor napoveduje ali izredne odpovedi ali stečaj, je dejal Vukadinovič. Dom starejših občanov Prebold je namreč registriran kot družba, ki je v zasebni lasti, dom pa v nasprotju s trboveljskim deluje brez koncesije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.