Slovenija
1465 ogledov

Deset obsojenih, štirje pogojno

Obdolženci so pričakovali nižje kazni. (Foto: Žurnal24)
1/11
Žurnal24 main
Sodnikova obrazložitev. "Če ste s prodajo droge uničili samo eno življenje, je kazen že utemeljena."

Drži se ... Piši mi ...” so se včeraj po razglasitvi sodbe vznemirjeni rokovali člani heroinske združbe, preden so jih pazniki pospremili nazaj v pripor. Sodišče je desetčlansko združbo, katere jedro so tvorili brata Mirza in Admir Šabanović iz Ljubljane ter Jernej Jahn iz Radeč, spoznalo za krivo. Bratoma je dosodilo šest let in pol zapora, Jahnu leto manj, Jožetu Nemaniču pa so dosodili 20 mesecev zapora.

26 mesecev zapora je dobil Uroš Kališnik, Simon Blodnik 14 mesecev, Jurij Osenjak, Milan Kavečič, Tilen Matakovič in Želko Pešut pa so jo odnesli s pogojnimi zapornimi kaznimi.

Čeprav za sodišče ni dvoma, da so omenjeni tvorili združbo in organizirali mrežo preprodajalcev, zagovorniki menijo drugače. Jahnova zagovornica Danica Kostevc je ogorčena nad višino kazni. “Sodba se nezakonito opira na kup nedovoljenih dokazov,” pravi Admirjev zagovornik Marko Bošnjak, Mirzin zagovornik Miran Železnik pa je prepričan, da bo višje sodišče njegovega klienta oprostilo ali pa sodbo razveljavilo.

Spektakularna akcija
Spomnimo. V začetku lanskega junija so pripadniki specialne enote policije v ljubljanski četrti Črnuče obkolili lokal Izba in odpeljali pet ljudi, med njimi eno žensko. Vsem aretiranim so nadeli kapuce, pri čemer se je ženska pritoževala zaradi težav pri dihanju in so ji morali odstreti spodnji del kapuce. Poleg pripadnikov specialne enote so v akciji sodelovali tudi kriminalisti in uniformirani policisti, ki so zaprli promet.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Policisti so osumljene spremljali dlje časa in tožilstvo je na podlagi njihovih izsledkov spisalo obtožnico, ki pravi, da so Jernej Jahn, brata Admir in Mirza Šabanovič ter še nekateri neznanci neupravičeno kupovali in prodajali heroin. To so storili v hudodelski združbi in v ta namen organizirali mrežo prekupčevalcev.

Tako naj bi Radečan Jernej Jahn, ki začasno biva v Bregah, od bratov Šabanovič v pol leta v najmanj 50 posameznih nakupih kupil najmanj 562 gramov heroina in ga prodal svojim odjemalcem. Poleg tega naj bi brata Šabanovič posameznim prekupčevalcem v istem obdobju prodala še en kilogram heroina.

Cena za gram droge se je takrat v Ljubljani gibala od 16 do 18 evrov, v ulični prodaji pa so zanj zahtevali od 20 do 22 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.