Slovenija
27 ogledov

Deset srce parajočih zgodb

Vsak udeleženec teka bo dobil spominsko zapestnico. (Foto: Facebook/Never Give U Žurnal24 main
Humanitarni projekt 10 krogov za 10 nasmehov se je začel. Matej Markovič s tekom zbira denar za otroke, ki resnično potrebujejo pomoč. Preberite, zakaj.

"Res sem vesel, da se začenja. Priprave in organizacija – to ni zame, ker je utrujajoče (smeh). Vsak dan bom odtekel maraton, torej 42 kilometrov, v desetih dneh je to deset maratonov," pravi ultramaratonec Matej Markovič in dodaja, da bo ta tekaški podvig zanj "dejansko sproščujoč".

Ob 16. uri je začel s prvim tekom v sklopu letos največje humanitarne akcije 10 krogov za 10 nasmehov. Matejevo zgodbo smo sicer včeraj predstavili v okviru našega projekta Junak Slovenije – preberete si jo lahko tukaj.

Pretresljive zgodbe nedolžnih otrok
Tokrat pa v ospredje postavljamo otroke, za katere Matej in njegovi kolegi iz ekipe Never Give Up zbirajo donatorska sredstva. Zgodbe so pretresljive in človeka ne pustijo ravnodušnega. Eden izmed desetih, za katere Matej s tekom zbira denar, je denimo 8-letni Mihael. Mihael je onkološki bolnik z brezposelno mamo in očetom invalidom.

Ko je pot do šole prevelik strošek
Patrik živi v družini, kjer ima zaposlitev le mama. Je priden dijak, a doma mu ne morejo nuditi niti dovolj denarja za prevoz do šole v Portorožu. "Družina z mamino nizko plačo ne zmore kritja življenjskih stroškov, najemnine, niti šolskih potrebščin," je na spletni strani zapisala ekipa Never Give Up. Med deseterico izbranih se je uvrstil še Almin, ki živi v štiričlanski družini z neozdravljivo in hudo bolnim očetom. Mama zaman išče zaposlitev, dva otroka – stara 6 in 4 leta – pa sta bolj lačna kot sita. Luka je star 11 let in živi le z očetom – mama ga je zapustila, oče pa se z nizko plačo iz dneva v dan bori za njuno preživetje.

Spored:
3. junij (16:00) Hrastnik – Športni park na Logu
4. junij (16:00) Brežice – Stadion pri Ekonomski šoli
5. junij (16:00) Celje – Stadion Kladivar
6. junij (16:00) Murska Sobota – Stadion pri OŠ
7. junij (16:00) Maribor – Stadion Poljane
8. junij (16:00) Slovenj Gradec – Centralni stadion
9. junij (16:00) Koper – Stadion Bonifika
10. junij (14:00) Vipava – Stadion Slovenske vojske
11. junij (16:00) Kranj – Športni stadion Kranj
12. junij (10:00) Ljubljana – Stadion Kodeljevo

Rad bi le pristen človeški stik
V izjemno težkih življenjskih pogojih živi tudi Jožko. Njegov oče je preživel hudo poškodbo glave in se težko adaptira v prostoru in času, mati pa je brez zaposlitve. Družina je pod pragom revščine, Jožko pa se sooča tudi z učnimi težavami. Razen Jožka, ki je bil lani prvič na humanitarnem letovanju, nobeden od otrok še ni doživel vključevanja v družbo vrstnikov izven domačega okolja.

Sanja o medicini
Žiga je odličnjak, ki želi študirati medicino. Živi z mamo, katere nizka pokojnina zgolj za pol indeksne točke prebija možnost pridobitve štipendije, ki bi Žigu omogočala nadaljevanje šolanja. Ekipa mu želi omogočiti šolanje, za katerega bo potreboval finančno pomoč.

Odrekanje ni problem, denar je
Sedemletni Tim ima prirojeno napako rok, zaradi česar je odvisen od pomoči drugih. Njegovi pregledi terjajo ne le veliko odrekanja, temveč za starše predstavljajo tudi precejšen finančni zalogaj. Oba starša pa sta proizvodna delavca in prejemata minimalno plačo.

Veroniki življenje res ni prizaneslo
Nato so tu še zgodbe deklet: Veronika živi le z mamo samohranilko, ima pa še tri brate in sestre. Zaradi nasilja v družini sta se pred leti zatekli v materinski dom. Ko je mati nekoliko prebolela številna razočaranja, se je za polovični delovni čas zaposlila v invalidskem podjetju Želva. Boleha za histiocitozo x in se ji počasi sušijo pljuča. Po dveh letih dela v podjetju materi niso več podaljšali pogodbe za delo in tako je od maja 2010 brezposelna. Morda se bosta morali celo izseliti iz stanovanja. Preživnine od očeta Veronika ne prejema, sama pa si z veliko težavo krije že samo stroške avtobusnega prevoza v šolo. Zadnje čase ima nemalo zdravstvenih težav in je bila večkrat hospitalizirana. Pravega vzroka za težave zdravniki še niso ugotovili.

Zgodbi Maše in Iris smo vam že predstavili. Preberete si ju lahko v člankih "Ni minil dan brez solz" in "Želela sem se zbuditi iz sna".

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.