Slovenija
15 ogledov

Desetina se je pritožila

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Anže Petkovšek
Nižje pokojnine. Letos 50 milijonov evrov prihrankov. Sindikat upokojencev danes pred vladno palačo.

Parlament. V vsega nekaj dneh je zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) prejel približno 2.500 ugovorov upokojencev, ki so zaradi megavarčevalnega zakona dobili nižje pokojnine, so potrdili na Zpizu. Na vprašanje, ali bodo zdaj upokojencem začeli izdajati tudi odločbe o znižanju pokojnin, vztrajajo, da “zavod nikoli ni izdal nobene odločbe o uskladitvi pokojnin”.

Pospešeno kopirajo

“Vidimo, da je neverjeten interes, da se masovno vlagajo zahtevki za izplačilo celotne pokojnine. Na sedežih društev upokojencev so kolone, ker ljudje prihajajo po obrazce. V domovih za ostarele pa celo uslužbenci pomagajo upokojencem, da bodo izpolnili zahtevke,” je razmere pojasnil Anton Donko, podpredsednik Zveze društev upokojencev Slovenije (Zdus). Sindikat upokojencev pa je za danes pred zgradbo vlade na Gregorčičevi ulici napovedal tudi protestni shod.

Ne 72, le 49 milijonov

In koliko je vlada z rezi v 23 tisoč pokojnin že privarčevala? Po podatkih Zpiza je junija za pokojnine šlo nekaj manj kot 335 milijonov evrov, maja (zadnji mesec pred rezi) pa 2,6 milijona več – to je 337,6 milijona. Tako bo pokojninska blagajna do konca leta privarčevala okoli 16 milijonov evrov, dodatnih 33 milijonov prihrankov pa bo zaradi rezov v rekreacijski dodatek. Skupaj to znese 49 milijonov. Vlada pa je v finančnih projekcijah, ki so še vedno na spletni strani finančnega ministrstva, računala na 72 milijonov prihrankov.

Komentarjev 1
  • Fulmmer 08:35 10.julij 2012.

    No lepo, prihranili bodo, torej bo dobiček, dobiček si pa po stari navadi posvečeni razdelijo....