Slovenija
13 ogledov

Desetletnik našel rešitev za grško krizo

pica Shutterstock
Desetletni Nizozemec Jurre Hermans je razvil teorijo, kako rešiti Grčijo. Skrivnost je v drahmah in ogromni palačinki oziroma pici.

"Dragi gospod oziroma gospa, moje ime je Jurre Hermans. Star sem 10 let in živim na Nizozemskem. Zelo me skrbi evrokriza, o kateri vsak dan slišim pri poročilih na televiziji." Tako mladi ekonomist začne pismo, s katerim se je prijavil za Wolfsonovo nagrado in v katerem razloži, kako rešiti Grčijo iz krize.

Najprej morajo Grki opustiti evro in se vrniti nazaj k drahmam. Nato dajo banke vse evre grški vladi in kot pojasni Jurre: "Vsi ti evri v bistvu predstavljajo ogromno palačinko ali pico in grška vlada lahko začne vračati svoj dolg. Vsak, ki mu je kaj dolžna, dobi kos pice. Vsi ti evri, ki so pica, gredo podjetjem in bankam, ki so Grčiji dale posojilo."

To pa še ni vse. "Zdaj pride najboljši del moje ideje," piše Jurre, čigar pismo je povzel celo Financial Times. Grki seveda ne bodo hoteli menjati evrov za drahme, ker bodo izgubili na vrednosti, zato bodo evre skrivali. "Če bodo Grki skrivali evre ali jih poskušali vložiti v tuje banke in se jih pri tem zaloti, potem je kazen vsaj tako visoka ali celo podvojena, kot je vrednost evrov, ki jih je posameznik hotel skriti," svetuje Jurre.

Ko bo Grčija odplačala vse dolgove, pa Jurre pravi, da se lahko spet vključi v evroobmočje.

Jurre se sicer s svojo idejo ni uvrstil med pet finalistov za Wolfsonovo nagrado, kar ni nenavadno, saj gre za prestižno nagrado, podobno kot je Nobelova, so pa omenili njegovo idejo, za katero je dobil tudi manjšo nagrado.

Komentarjev 1
  • bojovi 13:40 05.april 2012.

    Da se rešit Grčijo prav tako Slovenijo ampak politiki nočejo. Če bi Slovenijo rešili potem bi bilo kako ljudstvo hoče in ne kako JJ in njegova banda.