Slovenija
6 ogledov

"Desnica je kot partija"

knjiga V imenu države
1/5
Anže Petkovšek
Izšla je knjiga V imenu države raziskovalnih novinarjev Mateja Šurca in Blaža Zgage, ki razkrivata nove dokumente orožarske afere. Spomenka Hribar je na tiskovni konferenci desnico primerjala s partijo.

"Partija je imela povojne likvidacije, desnica pa ima orožarsko afero. Obe sta morali skrivati svoj greh," je na tiskovni konferenci ob predstavitvi knjige V imenu države, ki je izšla pri založbi Sanje, obsežno delo raziskovalnih novinarjev Mateja Šurca in Blaža Zgage komentirala razumnica Spomenka Hribar in dodala, da je bistveno to, da se je ta prostor začel odpirati že po 15 in ne po 50 letih. Odzvala pa se je tudi na trditev Mance Košir, ki je dejala, da po tej knjigi ne bo nič več tako, kot je bilo – Hribarjeva je namreč mnenja, da bo "vedno tako, kot je bilo". Koširjeva je še napovedala, da prihaja paradigma drugačne zavesti.

Največkrat je omenjen Janez Janša
Po mnenju avtorjev gre v knjigi, ki je sicer prva v trilogiji, za nevtralno popisovanje dejanj vpletenih. S prstom niso želeli kazati na nikogar, kot pravijo, saj novinarjeva naloga ni, da obsoja ali poveličuje. Če bralci želijo vedeti, kdo se največkrat pojavi v knjigi, pa jim svetujejo, naj pogledajo v indeks na zadnjih straneh (največkrat je omenjen Janez Janša, op. p.). Med zgodbami in dokumenti, ki jih objavljajo, je tudi ta, da je bila med vojno na Balkanu Hrvaška pripravljena trgovati s svojim ozemljem in Sloveniji v zameno za orožje dati celo Piranski zaliv in Savudrijski rt, a da so si nekateri Slovenci raje polnili lastne žepe.

Denar končal na računih v Švici?
Med novimi informacijami v knjigi je tudi ta, da je bilo premoženje nekdanje JLA (Jugoslovanske ljudske armade) vredno 70 milijard ameriških dolarjev – od tega naj bi del ostal v Sloveniji oziroma končal na bančnih računih v Švici. "Embargo je zakonite kanale spremenil v nezakonite, s čimer je orožarske posle potisnil še globlje v mračno cono vojaških tajnih služb in organiziranega kriminala. Po samo nekaj mesecih ni bilo več opaziti razlike med državnimi in kriminalnimi strukturami. Zacvetel je državni kriminal, naraslo je število posrednikov in cene orožja so poskočile. Trgovci z orožjem so si od balkanske morije obetali še večje dobičke," je zapisano v izpostavljenem odlomku iz knjige.

Direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik se je ob koncu tiskovne konference, ki jo je vodil Delov novinar Janez Markeš, za mizo pa so poleg avtorjev sedeli še Branko Soban, Zdenko Čepič in Saša Lekanić, posebej zahvalil tudi direktorju Kina Šiška Simonu Kardumu, ki jih je sprejel, saj jih nekateri niso hoteli. Nekaj težav so imeli tudi s tiskanjem knjige, saj so prve izvode dobili dobro uro pred začetkom tiskovne konference.

Komentarjev 1