Slovenija
18 ogledov

Desnica prehiteva levico

Pahor izgublja podporo. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Redna mesečna anketa Dela o strankah, vladi in parlamentu tokrat prinaša velik padec za vodilno vladno stranko SD, hkrati pa opozicijska SDS raste.

Anketa je pokazala precejšnjo spremembo v razpoloženju slovenske javnosti do političnih strank. Če bi bile jutri volitve, bi 21,3 odstotka udeležencev ankete glasovalo za SDS, le 13 odstotkov pa za SD. Prejšnji mesec sta bili stranki še izenačeni. Tretja je SNS, ki bi ji glas dalo sedem odstotkov vprašanih. Sledita LDS s 6,2 odstotka in DeSUS s 5,9 odstotka glasov. Na šestem mestu je zunajparlamentarna NSi, ki ji je dalo svoj glas 4,2 odstotka anketiranih, malenkost več kot parlamentarni stranki Zares – 4,1 odstotka. Zadnja pa je SLS z 2,2 odstotka glasov.

Desnica vodi za 7 odstotkov
Za nobeno od teh se je opredelilo 4,1 odstotka vprašanih, 17,1 odstotka jih ni vedelo, kako odgovoriti na to vprašanje, 15 odstotkov pa jih je odgovorilo, da se ne bi udeležili volitev. Če bi bile torej jutri volitve, bi dobil koalicijski trojček (SD, LDS in Zares) le 23,3 odstotka podpore, medtem ko bi opozicijo (SDS, SNS in SLS) podprlo 30,5 odstotka udeležencev ankete.

Kresalova se poslavlja

Kar dve tretjini anketiranih je delo vlade v zadnjem mesecu ocenilo kot zelo slabo, le 20,8 odstotka pa je zadovoljnih z njenim delom. Udeleženci ankete bi delu vlade (od 1 do 5) dali oceno 2,29. Na Barometru priljubljenosti je predsednica LDS in ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, ki je bila še januarja na drugem mestu, zdrsnila na predzadnje mesto in zato izpadla.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.