Slovenija
29 ogledov

Desnosredinska vlada že na obzorju

Gregor Virant
1/8
Boštjan Tacol
Predstavniki petih strank politične sredine in desnice so danes nadaljevali z usklajevanji. Ostajajo še vprašanja kadrovske zasedbe resorjev. Tako kaže, da bo v soboto za mandatarja potrjen Janez Janša.

Trenutno se kot edina realna možnost, da je predlagan in potrjen za mandatarja, kaže Janez Janša, ki bo glede na to, da pogajanja med strankami, ki naj bi sestavljale njegovo vlado, tečejo brez večjih težav, v soboto v DZ najverjetneje tudi dobil zadostno podporo. Vprašanje je le, ali ga bo kot kandidata za mandatarja predlagal predsednik države ali omenjene stranke.

Janez Janša | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Janša že pri proračunu

Karl Erjavec je ob prihodu na pogajanja dejal, da imajo pripombe na usklajevanje pokojnin in se naprej ne mislijo pogovarjati, če tega ne bodo uskladili. V DeSUS-u pravijo, da vsebina tako še ni povsem usklajena in da po njihovih zahtevah pokojnine ne bodo smele biti nižje od 60 odstotkov povprečne plače. Predstavniki drugih strank so ponavljali že v minulih dneh izrečene besede. Janša pa je ob prihodu napovedal usklajevanje izhodišč za rebalans proračuna. Predsednica NSi Ljudmila Novak je izrazila mnenje, da so se do sedaj že precej uskladili. "Kar se še nismo, se bomo pa zdaj," je dejala.

In res, okoli 21. ure smo izvedeli, da so pogodbo uskladili, vendar pa o kadrovskih zadevah danes niso veliko govorili. Poudarek je bil predvsem na rebalansu proračuna oziroma tem, kako letos privarčevati 800 milijonov evrov.

Štrirje strankarski predsedniki tudi štirje ministri?

V medijih je medtem že zaokrožila možna neuradna razdelitev ministrstev. Po teh neuradnih informacijah naj bi bili ministri v vladi, ki bi jo vodil prvak SDS Janez Janša, še trije predsedniki strank, ki se dogovarjajo o vstopu v koalicijo.

Ljudmila Novak | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Predsednik SLS Radovan Žerjav naj bi prevzel ministrstvo za gospodarstvo, predsednica NSi Ljudmila Novak pa ministrstvo za Slovence po svetu. Po prvi različici naj bi predsednik DeSUS Karl Erjavec dobil mesto zunanjega ministra, predsednik Liste Virant Gregor Virant pa bi ostal predsednik DZ.

Erjavec raje predsednik DZ kot minister

Kot pa je v soboto poročal Radio Slovenija, naj Erjavec ne bi želel prevzeti mesta zunanjega ministra in naj bi mu Virant prepustil mesto predsednika DZ, sam pa bi prevzel vodenje resorja za infrastrukturo in prostor ali pa ministrstva za pravosodje in javno upravo, če bi se v njegovi stranki tako dogovorili.

Manjka strinjanje vodstev vseh strank

Po opravljenih usklajevanjih bodo morali odločitev o vstopu v koalicijo potrditi še pristojni organi strank. Povečini naj bi odločali v torek, torej dan pred iztekom roka, do katerega lahko kvalificirani predlagatelji vložijo predlog kandidatur za mandatarja. DZ bo o podpori kandidatu ali kandidatom odločal 28. januarja.

Komentarjev 18
  • privat 17:20 23.januar 2012.

    stela kaj si videla njegovo...veličino??..pa kaj temu rečeš veličina?? Pol nisi še nič videla punca

  • privat 17:18 23.januar 2012.

    a kaj ko sami fašisti tega ne pustijo...da zavlada razum in pravica!

  • alamut 15:44 23.januar 2012.

    Matematika je sila enostavna. Vladajo tisti, ki skupaj zberejo največ glasov in desno sredinska koalicija je tista ki je zbrala največ glasov. Poskušajte to razumeti in si prihranite izlive sovraštva in primitivizma.