Slovenija
12640 ogledov

Desus beleži množične izstope, večina zavetje poiskala v tej stranki

Karl Erjavec
1/3
Anže Petkovšek Izjava predsednika stranke DeSus Karla Erjavca.
Karl Erjavec: Gre za ljudi, ki jih zlasti zanima kariera, ne pa program.

Oblikovanje koalicije petih strank je v nekaterih med njimi vplivalo tudi na gibanje članstva. Tako so v LMŠ ob izvolitvi njihovega predsednika Marjana Šarca za predsednika vlade po njihovih navedbah zaznali 20-odstotno povečanje članstva, medtem pa nekateri člani najmanjše koalicijske stranke, DeSUS, prehajajo k programsko sorodni SAB.

Članstvo LMŠ se je za 20 odstotkov povečalo v avgustu, sredi katerega je bil Šarec izvoljen za predsednika vlade, so za STA pojasnili v stranki. Po njegovi izvolitvi se v teh dneh nadaljuje postopek oblikovanja vlade, v kateri bodo poleg LMŠ sodelovale še SD, SMC, SAB in DeSUS. Tako SAB kot DeSUS sta v DZ zastopani s po petimi poslanci, a je slednja na volitvah za razliko od prve dosegla nekoliko slabši rezultat in število poslanskih mest v primerjavi s preteklim mandatom prepolovila.

Nezadovoljstvo nekaterih članov DeSUS se kaže tudi v izstopih iz te stranke. Nekateri med njimi pa so se pridružili ravno stranki SAB, ki je že v kampanji pred junijskimi državnozborskimi volitvami zastopala podobna stališča kot DeSUS. Tako bodo danes v Kamniku člani, ki so iz DeSUS prestopili v SAB, ustanovili tamkajšnji občinski odbor SAB. Kot so pojasnili v stranki, je k njim v Kamniku prestopilo okrog 20 nekdanjih članov DeSUS, med njimi tudi dva kamniška občinska svetnika, ki bosta v občinskem svetu ustanovila svetniško skupino SAB.

Alenka Bratušek, Jernej Pavlič in Roman Jakič | Avtor: Sandi Fišer / mediaspeed.net Sandi Fišer / mediaspeed.net

Podobno se je po njihovih navedbah v preteklem tednu SAB že pridružilo tudi okrog 30 nekdanjih članov domžalskega odbora DeSUS, tako bo SAB občinski odbor v kratkem ustanovila tudi v Domžalah. Kot so poudarili v SAB, se stranka na terenu krepi in se s tem pripravlja tudi na nastop na novembrskih lokalnih volitvah.

V DeSUS izstopov njihovih članov v Domžalah in Kamniku podrobneje niso želeli pojasnjevati. Predsednik stranke Karl Erjavec pa je po seji sveta stranke konec avgusta povedal, da gre za "ljudi, ki jih zlasti zanima kariera, ne pa program". Tako njim kot predsednici SAB Alenki Bratušek je zaželel veliko sreče.

Karl Erjavec | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V SD in SMC, ki prav tako vstopata v Šarčevo vlado, pa so pojasnili, da odločitev o sodelovanju v vladni koaliciji ni vplivala na gibanje članstva. Po navedbah SMC zaradi tega ne beležijo odhodov, v SD pa so dodali, da v zadnjih mesecih beležijo porast članstva.

Da od volitev število članov raste, je navedel Matej T. Vatovec iz Levice, ki je z vladno koalicijo sklenila dogovor o sodelovanju. Po njegovih besedah niso zaznali nihanj, ki bi jih lahko povezovali s povolilnim časom in oblikovanjem koalicije. Meni, da je rast priznanje temu, kar so delali v preteklih štirih letih, in tudi priznanje rezultatu na volitvah.

V NSi, ki se je sprva prav tako pogajala o vstopu v Šarčevo vlado, a se nato zanj ni odločila, po njihovih navedbah posebnosti v gibanju članstva letošnje poletje niso zaznali. Kot so pojasnili, so od 1. julija zabeležili devet vstopov in dva izstopa iz stranke.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 16
  • kapibara1 10:44 05.september 2018.

    ....kameleona, saj se je sredi 90. let za vstop v politiko odločil kot član Krščanskih demokratov, pozneje pa je bil še član strank SLS, LDS in DeSUS, slednjo vodi od leta 2005, pa si je za slovenske upokojence »izboril«, da ...prikaži več bo aprila sledilo novo zvišanje pokojnin. A pustite vuvuzele in krike navdušenja – pokojnine se bodo dvignile le za 1,1 odstotka zaradi t. i. uskladitve. Upokojenci bodo morali še dolgo čakati na boljše čase, številni uporabniki Twitterja....

  • kapibara1 10:44 05.september 2018.

    POKOJNINE Namesto 1000 le 11 evrov Seveda Erjavec ne pozabi kritizirati drugih politikov, češ da niso ničesar storili za najstarejše državljane Slovenije. Pa poglejmo, kaj je storil on: obljubil je zvišanje pokojnin, vendar pa je to izpolnil – v primerjavi ...prikaži več z obljubljeni 1000 evri – v le enem odstotku! Res je, upokojencem so se letos pokojnine mizerno zvišale – tisti, ki ima pokojnino v višini 500 evrov, je tako letošnjega marca dobil 11 evrov več. Erjavec, ki velja za neke vrste političnega...

  • kapibara1 10:41 05.september 2018.

    Rjavčev program + stranke: Poslanci proti višjemu regresu upokojencem (Neznan 22.11.2017 9:56) Poslanci : Vilfan Peter, Gantar Tomaž, Levičar Marinka, Bizjak Mlakar Julijana, Hršak Ivan, Kopmajer Benedikt, Kotnik Poropat Marjana, Kovačič Marija Antonija in Prikl Uroš Vsi so od DeSUS-a ...prikaži veča so glasovali proti višjemu regresu dne 16.11.2017 na 35.seji državnega zbora. Da ne slišim več za Desus ! Sramota ! Hvala za razumevanje.