Slovenija
18 ogledov

DeSUS bojkotira koalicijo?

(Foto: K. K.) Žurnal24 main
Da so vezi med DeSUS-om in vladno koalicijo vse manj trdne, dokazuje že današnja skupna novinarska konferenca o koalicijski podpori zakonu o RTVS. Na njej kljub napovedi ni bilo prvaka DeSUS-a.

Sprva je bilo namreč napovedano, da se bodo skupne novinarske konference o podpori novemu zakonu o RTVS udeležili vsi predsedniki koalicijskih strank.

Koalicija se očitno danes popoldne ne bo več sešla. Pahor je opozoril, da je že jutri redni sestanek šefov koalicije.

Na vprašanje, ali Erjavca pričakuje na jutrišnjem kolegiju predsednikov strank, je Pahor odgovoril: "Seveda, saj sem ga tudi danes pričakoval tukaj."

A ob 12. uri, ko se je začela tiskovna konferenca, na njej ni bilo mogoče videti prvaka DeSUS-a Karla Erjavca.

Ali to pomeni, da DeSUS ne želi biti več del koalicije, ali pa so v ozadju drugi razlogi? To smo želeli vprašati tudi Erjavca, ki pa se na naše telefonske klice ni odzval.

"Zakaj se vedno, kadar mi odločno zavzamemo stališče, to označi za izsiljevanje," se je odzval poslanec DeSUS in podpredsednik DZ Vasja Klavora danes v parlamentu na dogajanje v koaliciji.

Pahor ne pozna razloga
"Ne vem, zakaj kolega in prijatelja Erjavca danes ni tukaj," je na vprašanje, ali DeSUS ne podpira zakona o RTVS, dejal premier Borut Pahor. Čeprav Erjavca ni bilo in Pahor ne ve, čemu, je premier še vedno prepričan, da ima koalicijo.

To pojasnjuje z besedami, da se ministri zmeraj odzovejo na njegovo vabilo, kadar jih potrebuje. Na vprašanje, do kdaj bo DeSUS-u dovolil, da je v koaliciji, pa ne podpira reform, je premier odgovoril:

"Dokler bo smiselno. Od partnerjev v koaliciji pa pričakujem, da bodo prevzeli nase del odgovornosti tudi, ko so odločitve nepriljubljene."

Pahor: na oblasti bom do konca mandata
Pahor je sicer po sestanku s stavkovnim odborom Teša dejal, da bo vlada, glede na to, da za Erjavca ni sprejemljivo četrtinsko usklajevanje, ostala pri prvotnem predlogu popolne zamrznitve usklajevanja pokojnin in da gre naprej z železno fiskalno disciplino.

Glede vezave zaupnice na sprejem proračuna pa je Pahor dejal, da z morebitno nezaupnico ne bi bilo rešeno vprašanje interventnega zakona in pokojninske reforme.

"Če kdo meni, da lahko sestavi boljšo vlado od sedanje, naj to stori s konstruktivno nezaupnico. Tako bi brez političnih kriz prišli do morebitnih zamenjav," je še poudaril Pahor. Meni sicer, da bo na oblasti do konca mandata, želi pa početi to, kar je dobro za državo.

Sporna pokojninska reforma
Spomnimo, da je za DeSUS najspornejša nova pokojninska zakonodaja, in sicer predvsem tisti del, ki govori o načinu usklajevanja pokojnin. Stranka Karla Erjavca zahteva polovično usklajevanje pokojnin, premier Borut Pahor pa je v soboto spet dal jasno vedeti, da je največ, kar je mogoče ponuditi, četrtinska uskladitev pokojnin.

Če bo šla vlada s tem predlogom v državni zbor, DeSUS napoveduje, da ne bodo podprli niti proračuna za prihodnje leto niti nove pokojninske zakonodaje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.