Slovenija
14 ogledov

DeSUS gre v pogajanja z Janšo

Sestanek parlamentarnih strank. Saša Despot
Izvršni odbor DeSUS-a se je soglasno odločil, da se bo stranka pogajala za vstop v desnosredinsko koalicijo. Virant: "Ideja o tretjem mandatarju prepozna." Znana imena ministrov v morebitni Janševi vladi.

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je po seji izvršnega odbora dejal, da mu Zoran Janković ni posredoval imen dveh poslancev, ki bi podprla njegovo kandidaturo za mandatarja, zato ta pogoj, ki ga je zahteval DeSUS, ni bil izpoljen.

Ker dovolj podpore strank ne uživa niti Marko Voljč, predlog slovenskega predsednika Danila Türka, so v stranki sprejeli vabilo štirih strank o začetku pogajanj o osnutku koalicijske pogodbe in vstopu v desnosredinsko koalicijo.

Zahteve DeSUS-a ostajajo enake

Pogajalska skupina bo ista kot pri pogajanjih z Jankovićem. V stranki tako pričakujejo eno državotvorno ministrstvo, ministrstvo za zdravje ali socialne zadeve in ustrezno število državnih sekretarjev.

Erjavec je opozoril, da morajo doseči vse tisto, kar so dosegli pri Jankovićevi koalicijski pogodbi.

Uveljaviti bodo poskušali neke druge manjše predloge in pripombe, je dejal prvak DeSUS-a in dodal, da se pogajanja začnejo jutri.

Seja izvršnega odbora stranke bo spet v torek, ko bo pogajalska skupina poročala o pogajanjih, nato pa bo sledila seja sveta stranke.

 

"Predčasnih volitev si ne moremo privoščiti"

"Imamo samo dve opciji: desnosredinska vlada ali predčasne volitve," pravi Erjavec in dodaja, da si Slovenija predčasnih volitev ne more privoščiti. "Lovijo nas roki. Ne vem, če bi lahko prišla zdaj neka tretja oseba, ki bi imela program."

Predsednik sveta stranke DeSUS Peter Habjan je ob tem povedal, da je pomembno, da se je izvršni odbor stranke odločil, da gre v pogajanja. Vse bo odvisno od pogovorov, dodaja.

Za Viranta realni mandatar Janša

"Edina realna je opcija za sredinsko desno koalicijo. Pogajanja, ki smo jih začeli, bomo zaključili do konca tedna," je povedal Virant.

"Ideja o tretjem mandatarju je padla prepozno – če bi se to predlagalo decembra, bi bili za to," je še povedal. Po njegovem mnenju ne Marko Voljč ne nihče drug ne more v šestih dneh predstaviti programa in sestaviti široke koalicije.


Virant je še potrdil, da je po koalicijski pogodbi za mandatarja predlagan Janez Janša.

Stališča strank glede koalicije se po tem, ko je predsednik države Danilo Türk omenil možnost kandidature Marka Voljča, niso bistveno spremenila, a je danes pričakovati jasnejšo sliko o smeri pogajanj. Prvak Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ki na prvem glasovanju v državnem zboru ni prejel dovolj glasov poslancev, se še ni dokončno odpovedal možnosti vnovične kandidature za mandatarja.

Zanoškar ne pričakuje podpore Voljču

Matjaž Zanoškar iz Pozitivne Slovenije je danes povedal, da meni, da stranke koalicije GRK Voljča ne bodo podprle. Iskanje tretjega je bilo po njegovem mnenju zavlačevanje, saj so si že od prej želeli v desnosredinsko koalicijo.

Pričakuje se, da se bosta še pred sestankom DeSUS-a sestala Erjavec in Janković. Zanoškar o vsebini pogovorov ni vedel povedati ničesar, je pa povedal, da ne ve ničesar o tem, da naj bi Janković imel zagotovljenih 46 glasov.

 

Žerjav o Voljču: Najprej pogodba za desnosredinsko koalicijo

Radovan Žerjav je danes povedal, da so v postopku sprejemanja desnosredinske koalicijske pogodbe in da je potrebno najprej odigrati ta korak, Voljč pa ni niti mandatar niti kandidat. Povedal je, da so v koaliciji GRK (Gregor Virant, Radovan Žerjav, Karl Erjavec) iskali povezovalnega človeka. "A je ta človek povezovalen? Odgovorite si na to vprašanje," je o Voljču povedal Žerjav.

SLS ima jutri sicer izvršni odbor stranke.

Komentarjev 46
  • xy 21:23 19.januar 2012.

    ta država je res šla u ku.ac. Šli smo na volitve da bi dobili nove obraze, na koncu pa se bodo pri skoraj praznem koritu zamenjale iste sv.-obrazi. ;( podn od podna res

  • Stolp 21:07 19.januar 2012.

    Erjavec za MZZ, ta bo vsaj angleško govoril s pravim R-jem, če drugega ne Ampak je še u redu. Sem se namreč že bal da bo spet tisto govedo od Rupla

  • izRODEk 21:06 19.januar 2012.

    D'best. Obeta se vlada kot v Hri-bar-u. : ))))) (žerjav gospodarski, ehjavec zunanji ne me jebat... :DDDD=)