Slovenija
8 ogledov

DeSUS grozi z izstopom iz koalicije

Pokojninska reforma je trd oreh, ki ga Pahorjeva vlada mora streti. (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Najmanjša koalicijska stranka ponovno grozi z izstopom. Tokrat je vzrok pokojninska reforma.

Če se bo obdržala švicarska formula pokojninske reforme, bo DeSUS izstopil iz koalicije, so napovedali v stranki na današnji novinarski konferenci.

Gre za model, po katerem se pokojnine polovično usklajujejo z rastjo plač in inflacijo. Po zdajšnjem modelu se pokojnine skoraj v celoti usklajujejo z rastjo plač.

Najustreznejši način usklajevanja pokojnin je usklajevanje z rastjo plač, je dejal predsednik stranke Karl Erjavec. Kot nesprejemljivega pa je ocenil takšen predlog, ki bi povzročil padanje višine pokojnin.

"Sprememba načina usklajevanja ne bo prinesla takih učinkov, da bi rešila pokojninski sistem, povzročila pa bo še več težav za upokojence. Te krize ne bomo rešili s tem, da bomo prikrajšali upokojence za nekaj deset evrov. Švicarska formula ne pride v poštev, saj tudi mi nimamo švicarskih pokojnin in plač," je dejal Erjavec.

"Ko bo socialni dialog končan, se bo začela bolj intenzivna razprava znotraj koalicije o pokojninski reformi," je napovedal Erjavec.

Glede vprašanja starostne meje za upokojitev oziroma pokojninske dobe pa so v DeSUS na strani sindikatov. Če sindikati z vladno stranjo ne bodo našli sprejemljivega kompromisa, pa bi v stranki verjetno podprli naknadni zakonodajni referendum, je dejal Erjavec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.