Slovenija
25 ogledov

DeSUS: na led prej koalicija kot penzije

Erjavec Anže Petkovšek
Klavzura DeSUS. Stranka po besedah prvaka Erjavca vztraja, da na zamrznjene pokojnine ne bo pristala niti za ceno razpada koalicije.

Na za javnost zaprtem sestanku na Ptuju je vrh koalicijskega DeSUS-a razpravljal o vročih vprašanjih v stranki, vladi in državi.

Stranki DeSUS je povsem jasno, da se bo treba trdo pogajati za ohranitev določenih pridobitev socialne države, je dejal predsednik Karel Erjavec. "Tudi na današnji klavzuri je bilo zelo jasno povedano. Če bodo pokojnine zamrznjene, potem je malo možnosti, da bi lahko DeSUS še naprej tvorno sodeloval v koaliciji," je dejal Erjavec, ki kljub trditvam finančnega ministra Janeza Šušteršiča, da glede tega ni še nič dogovorjenega, vztraja na tem, da bodo to dosegli, drugače bo ta vlada težko delovala naprej.

Erjavec je spomnil na koalicijsko pogodbo, v kateri je to zapisano in je bil eden od glavnih razlogov, zakaj so sploh šli v to koalicijo, ter eden glavnih, zakaj so sploh odšli iz prejšnje koalicije. Če bodo pokojnine zamrznjene, to pomeni kršitev koalicijske pogodbe, v tem primeru pa bodo morali sprožiti razpravo znotraj organov stranke o nadaljnjem sodelovanju v koaliciji.
Kar se tiče razmišljanj nekaterih, da v Sloveniji ta trenutek ne obstaja alternativa, je prvak DeSUS dejal, da v demokraciji te vselej so. Kot je dejal, tovrstnih diskusij sploh ne razume, in spomnil, da je po parlamentarnih volitvah alternativa že obstajala, če bi Zoran Janković sestavil vlado in bi ta danes delovala. Če bi Janševa vlada padla, bi se pač vzpostavila neka drugačna koalicija, je prepričan Erjavec. Večina v stranki je po Erjavčevih besedah sicer za zdaj še vedno za to, da DeSUS ostaja v trenutni koaliciji, saj da lahko tako več stori za uresničevanje svojega programa.

V okviru današnjega srečanja vrha stranke s predstavniki pokrajinskih in občinskih odborov so sicer govorili tudi o zaupanju članstva do vodstva in položaju stranke v slovenskem političnem prostoru. Kot je priznal prvak stranke, je bila razprava polemična in zanimiva, vodstvo pa da še naprej uživa podporo. Dogovorili pa so se, da bodo prihodnje leto, predvidoma marca, izpeljali volilni kongres, na katerem bo zagotovo za predsednika znova kandidiral.

O Türkovem odzivu na Pahorjevo "nealternativo" TUKAJ

Komentarjev 2
  • drejc 18:35 24.november 2012.

    Se strinjam z Erjavcem, da bi bilo potrebno pokojnine odmrzniti in jih vskladiti s padcem plač. Če se je to lahko izvedlo pri javnih uslužbencih z 8 % zmanjšanjem, bi se lahko vsaj v pol tolikšnem obsegu tudi pri pokojninah, ...prikaži več po tem, ko bi se jih odmrznilo. Zakaj bi breme krize in varčevanja trpeli samo javni uslužbenci. Če je vojska, je vojska za vse.

  • feferon 17:10 24.november 2012.

    Seveda morajo malo zrastit, da bodo lahko več plačal za ZZZS