Slovenija
5 ogledov

DeSUS proti ukinitvi dodatka za upokojence

slovenija 23.11.2011 Karel Erjavec predsednik stranke Desus, intervju, portret; Saša Despot
Izvršni odbor DeSUS je soglasno sklenil, da stranka ne bo podprla proračuna za leto 2014, v kolikor bo v njem predvidena ukinitev letnega dodatka za upokojence.

To je na novinarski konferenci po seji omenjenega odbora povedal predsednik DeSUS Karl Erjavec, ki je še poudaril, da je trdnost koalicije odvisna predvsem od razumnosti predlaganih ukrepov. Po besedah Erjavca naj bi bilo nadaljnje odločanje o ravnanju stranke v prihodnje odvisno predvsem od tega, kakšni bodo dogovori v koaliciji glede posegov v prejemke upokojencev, izvršni odbor stranke pa naj bi se o prihodnjem ravnanju - če bo to potrebno - odločal potem, ko bodo znani rezultati koalicijskih pogajanj o proračunu za leto 2014.

Prvak DeSUS sicer napoveduje, da bo koalicija trdna, če bo prevladal razum. "Če bodo ukrepi nerazumni, pa se bojim, da koalicija ne bo zadosti trdna, zlasti, ko bo prišlo do glasovanja o proračunu". Na vprašanje, kakšne politične posledice bi imelo to za vlado, Erjavec odgovarja, da je "stvar predsednice vlade, da o tem razmisli".

Nasprotujejo tudi drugim posegom

Izvršni odbor stranke po besedah Erjavca tudi nasprotuje vsem morebitnim drugim posegom v pokojnine, o katerih se govori v javnosti, med drugim tudi predlogu, da bi se regres ukinil samo za upokojence, ki imajo več kot 450 evrov pokojnine. "To za stranko DeSUS ni sprejemljivo. Vztrajamo na tem, da vsi upokojenci, ki imajo manj kot 622 evrov pokojnine, prejmejo letni dodatek," je dejal Erjavec. Dodal je, da stranka nasprotuje tudi predlogu, ki se je pojavil v javnosti, namreč, da bi se za odstotek ali dva znižale samo pokojnine višje od 622 evrov.

Prvak DeSUS opozarja, da bi vsako morebitno poseganje v prejemke upokojencev, posebej tistih, katerih pokojnine so nižje od 622 evrov, povečalo število upokojencev, ki bi bili uradno v revščini. Po opozorilih Erjavca je namreč prag revščine trenutno določen pri 602 evrih.

Proračun ne sme zmanjšati pravic upokojencev

Proračun za leto 2014 po besedah Erjavca država sicer potrebuje, saj proračun hkrati prinaša tudi politično stabilnost, vendar ne sme biti oblikovan tako, da bi zmanjšal pravice upokojencev. "Koalicija pač mora razumeti, da te krize ne moremo reševati na plečih tistih, ki so v največjih težavah. Nasploh se čudim, da je do predloga po ukinitvi regresa za upokojence sploh prišlo," je dejal in dodal, da ljudje takšnega predloga ne sprejemajo.

Na novinarski konferenci je Erjavec odgovoril tudi na vprašanje, kako samostojna se mu zdita pri svojih odločitvah premierka Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer. "Kar se tiče slednjega, se mi zdi, da je zelo suveren, celo preveč suveren, ko daje izjave, da upokojenci niso še ničesar prispevali k reševanju krize ... O tem, koliko je pri svojih odločitvah suverena predsednica vlade, pa mislim, da je prav, da presodite sami," je dejal.

Koalicijske stranke bodo sicer usklajevanja o proračunu za leto 2014 nadaljevale v sredo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.