Slovenija
7 ogledov

DeSUS zapušča koalicijo

Karl Erjavec je v preteklosti že večkrat žugal z izstopom iz koalicije. (Foto: N
1/11
Žurnal24 main
Izvršni odbor DeSUS je soglasno sprejel odločitev, da svetu stranke predlaga, da izstopijo iz koalicije.
Možne scenarije glede prihodnosti Pahorjeve vlade preberite v prispevku Karlov izstop, tretji del.

"Izvršni odbor DeSUS bo svetu stranke predlagal izstop iz koalicije," je na novinarski konferenci po seji odbora povedal Karl Erjavec. "DeSUS ne more več sodelovati v tej koaliciji." Z odhodom DeSUS-a iz vlade odhaja tudi minister za okolje Roko Žarnič, če bo svet stranke 6. maja tako odločil. Z odločitvijo odbora stranke so se strinjali tudi poslanci stranke, ki bodo na sestanku sprejeli sklep, s katerim bodo podprli odločitev izvršnega odbora. 

Predčasne volitve so odvisne od kvalificirane večine v državnem zboru in niso pogojene zgolj z izstopom DeSUS-a, poudarjajo v Zaresu. "Konec koncev je dokaz za to dejstvo, da je DeSUS že pri glasovanju o proračunu in pokojninski reformi glasoval proti koaliciji, pa so bili ti zakoni vseeno sprejeti." Erjavčevo zadnjo potezo težko razumejo. "Ob vsebinsko izjemno pomembnih zadevah, kot sta bila pokojninska reforma ali interventni zakon, DeSUS kljub nasprotovanju zakonom ni grozil z izstopom, zato pa takšno grožnjo uporablja tako v tej kot tudi v prejšnjih vladah v zvezi z imenovanjem kandidatov DeSUS-a na posamezne javne funkcije," so povedali po včerajšnji Erjavčevi napovedi. "Ne nazadnje je bila tudi ministrica Trobec Bučanova imenovana z grožnjo DeSUS-a."

Za predčasne volitve
Odhod iz koalicije je Erjavec napovedal že včeraj, po odstopu ministrice za lokalno samoupravo Duše Trobec Bučan. "Mislim, da so okoliščine zrele, da se izvršilni odbor DeSUS odloči, ali je smiselno, da stranka vztraja v tej koaliciji," je dejal. Premislil si ni niti po današnjem sestanku pri predsedniku vlade Borutu Pahorju. "Na izvršni odbor grem z istim predlogom kot včeraj," je bil zjutraj jasen pred vladno palačo. "Morda je prav to rešitev," je dejal.

Pahorju je predlagal predčasne volitve, a je slednji po Erjavčevih besedah povedal, da dvomi, da bi se poslanci samorazpustili. "Če bo pokojninska reforma po referendumu padla, se postavlja vprašanje opravilne sposobnosti vlade," je Erjavec povedal na današnji novinarski konferenci. Takrat bo po njegovih besedah resno pod vprašaj postavljena prihodnost te vlade.

Gaspari se otepa lokalne samouprave
"Jaz sem se zahvalil za prijazno ponudbo,
" je Mitja Gaspari, minister za razvoj in evropske zadeve, komentiral idejo, da bi on prevzel naloge službe vlade za lokalno samoupravo zaradi odstopa DeSUS-ove ministrice. Njen odhod po njegovih besedah ne more ogroziti črpanja evropskih sredstev. "Črpanje se povečuje, vendar ne nujno le zaradi dela te službe." Ozka grla pri črpanju sredstev so po besedah finančnega ministra Franca Križaniča odpravili že v času ministrovanja Henrika Gjerkeša.

Grožnje koaliciji
Današnja napoved DeSUS-a je prva uresničitev Erjavčevih groženj z odhodom iz koalicije, ki jih je bilo v Pahorjevi vladi kar nekaj. Prvič ji je grozil, še preden je bila vlada formirana, saj je zahteval tri ministrstva. Želenega obrambnega ministrstva ni dobil. Drugič je Pahorju žugal z odhodom, če bi zahteval njegovo razrešitev zaradi Patrie, a so ga z mesta ministra za okolje odnesle šele "kante za smeti".

Pred odstopom Trobec Bučanove je grozil ob njenem imenovanju, a tudi ob imenovanju njenega predhodnika Henrika Gjerkeša, ko je zahteval odhod Franca Žnidaršiča. Slednji ni želel odreči gostoljubja poslancu Viliju Rezmanu, s katerim je Erjavec prišel v spor zaradi imenovanja Gjerkeša.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.