Slovenija
21588 ogledov

Detektiv nad ljubljansko vzgojiteljico. Starši besni: „Otroci jo obožujejo!“

Vrtec
1/4
Starši, ki imajo v ljubljanskem vrtcu v Novih Jaršah svoje otroke, so nam pisali: Vzgojiteljica nas je obvestila, da ji je detektiv prinesel poziv na zagovor pred izredno odpovedjo delovnega razmerja, v katerem se ji očita zanemarjanje otrok in nasilje nad njimi, ter mobing nad sodelavkami.

Pozno zvečer pretekli četrtek je detektiv v imenu ravnateljice Vrtca Jarše Diane Šumenjak vročil vzgojiteljici Petri Koritnik sklep o izredni odpovedi delovnega razmerja iz krivdnih razlogov in prepovedi opravljanja dela.

"Starši smo nad takimi obtožbami milo rečeno besni, saj jo naši otroci naravnost obožujejo. Ker menimo, da gre za podtikanje, smo se zbrali in vsi podali lastne izjave v njeno podporo," so zapisali starši in dodali: "Ker poznamo stanje, smo prepričani, da gre za poskus diskreditacije ter maščevanje določenih oseb. Naj omenim samo, da je obtožbo za mobing podala vzgojiteljica, ki je nekatere od naših otrok "vzgajala" prve dve leti v vrtcu, ampak ker so bili otroci očitno premajhni, nas kot staršev niso jemali resno, ko smo zahtevali menjavo in prijavljali nepravilnosti (fizično nasilje nad otroki, zapiranje jokajočih otrok na stranišče itd.)."

Vzgojiteljica je med drugim tudi članica izvršilnega odbora Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ), kjer poudarjajo, da gre pri načinu obravnave vzgojiteljice za nedopusten pritisk na delavko in skrajen poskus šikaniranja predstavnice zaposlenih ter tudi discipliniranja sindikata na podlagi povsem neutemeljenih trditev.

Vrtec | Avtor: Profimedia Profimedia

Ravnateljica zaposleno obtožuje nasilja nad otroki, ogrožanja njihove varnosti in šikaniranja sodelavk.

"Obtožbe so po vseh dostopnih informacijah in trdnem prepričanju sindikata izmišljene ter so zgolj posledica dejstva, da ravnateljica ni dobila zadostne podpore v svetu zavoda za ponovno izvolitev. Ravnateljica za to krivi sindikalno zaupnico, čeprav so pomembno vlogo pri zavrnitvi imeli starši otrok, ki obiskujejo vrtec," poudarjajo na SVIZ in dodajajo, da drži, da je bila vzgojiteljica zelo aktivna v minulem ravnateljičinem mandatu ter je odločno uveljavljala interese zaposlenih, kar so opazili tudi zaupnice in zaupniki iz drugih vrtcev ter jo tudi zato lani izvolili za predsednico Sindikalne konference predšolske vzgoje SVIZ, ki vključuje približno 6.200 zaposlenih v slovenskih vrtcih.

"V skladu z delovno pravno zakonodajo, smo delavki omogočili zagovor v postopku izredne odpovedi delovnega razmerja in do zaključka postopka ne moremo podajati nobenih izjav.

Diana Šumenjak, ravnateljica.

Jutri bo imela vzgojiteljica razgovor v pisarni ravnateljice vrtca Jarše. Poleg nje in njene odvetnice se bodo zagovora udeležili tudi vodstvo sindikata in najvišji predstavniki Območnega odbora SVIZ Ljubljane in okolice. 

Ravnateljica očitkov sindikata ni želela komentirati. "V skladu z delovno pravno zakonodajo, smo delavki omogočili zagovor v postopku izredne odpovedi delovnega razmerja in do zaključka postopka ne moremo podajati nobenih izjav," je povedala Šumenjakova.

Vrtec | Avtor: Profimedia Profimedia

"O pritisku na zaposleno in posredno na sindikat prek popolnoma neutemeljene krivdne odpovedi je SVIZ že seznanil tudi ljubljanskega župana in ministra za izobraževanje kot najvišja predstavnika občine kot ustanovitelja vrtca in ministrstva, pristojnega tudi za predšolsko vzgojo in spoštovanje zakonitosti. SVIZ je župana in ministra pozval, naj storita vse, kar je v njuni moči in pristojnosti, da se šikaniranje zaposlene zaustavi ter da se nastali konflikt ne bi zgolj še stopnjeval, in sicer ne le na škodo neposredno vpletenih, temveč vseh zaposlenih v omenjenem vrtcu, tamkajšnjih otrok in njihovih staršev," so še zapisali na SVIZ.

O razpletu na sestanku med ravnateljico in vzgojiteljico bomo poročali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • mojglas 21:08 16.maj 2019.

    Lepo reklamo so si nardili... Zgleda da je v ozadju osebni interes in strah pred izgubo stolčka.... Zdaj si ga je še bolj zamajala. Ko si popularen in drugi tega ne prenesejo se hitro hujska. Odnos med zaposlenimi mora biti, ...prikaži več ampak najvec kaj šteje so otroci in njihovo zadovoljstvo. Kjer je vecina babo slej ko prej ogenj v strehi. Otroci ne lažejo zato dam podporo VZGOJITELJICI!

  • Avatar Artemianka
    Artemianka 00:11 15.maj 2019.

    Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v >>> www.3xDate.top

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 23:20 14.maj 2019.

    Mrhovinarji pa pred obsodbo pišete imena in priimke ter delate neposredno škodo človeku.