Slovenija
7 ogledov

Detroit rešuje, Pomurje čaka

Ameriška država bo postala 60-odstotna lastnica General Motorsa. Je to formula z Žurnal24 main
Od danes je General Motors v neke vrste prisilni poravnavi. Denarja za reševanje Mure ni. Naj vlada rešuje njo ali socialne težave?
"Kot se je pokazalo v devetdesetih letih pri nas in sedaj pri General Motorsu, državno reševanje podjetij ni rešitev," meni Maks Tajnikar iz ekonomske fakultete v Ljubljani.

"Podjetje, kot je Mura, nujno potrebuje nove lastnike in nove menedžerje. Potrebuje tudi reorganizacijo v smislu ohranjanja zdravih jeder. Teh stvari ni mogoče doseči brez stečaja," dodaja Tajnikar in dodaja: "Namesto da si zmišljujemo državne družbe za reševanje družb bi bilo bolj koristno, da pripravimo zakonodajo za bolj učinkovite stečaje." Stečaji se v Sloveniji po njegovem mnenju tako vlečejo, da po končanem stečaju s podjetjem težko še kaj narediti.

 

Bankrot po ameriško

Bankrot po poglavju 11 je oblika finančne reorganizacije podjetij, ki jim po navadi dovoljuje, da še naprej poslujejo – pod pogojem, da sledijo načrtom odplačila dolgov. Tako lahko iz poslovanja ustvarjajo dobiček in čez čas odplačajo dolgove, hkrati pa tudi ohranijo delovna mesta.
Možno novo zadolževanje. Tovrstni bankrot dolžniku dopušča različne mehanizme za preoblikovanje podjetja. Pod ugodnimi pogoji lahko pridobi financiranja in kredite, kjer imajo novi posojilodajalci prednost pri izplačilu dobičkov

To ni model za vsa podjetja
"Trenutno so Muri na voljo le protikrizni ukrepi, ki so na voljo tudi vsem drugim podjetjem," o reševanju Mure pravi minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. "Ali bo Sod, ki je 12-odstotni lastnik, Muro dokapitaliziral oziroma kakšni bodo nadaljnji koraki, se bo odločil na podlagi skrbnega pregleda, morebitnih skritih obveznosti v hčerinskih podjetjih, in ocene možnosti dolgoročnega obstoja podjetja," pravi Lahovnik in dodaja, da se je na podlagi analiz odločal tudi v vseh drugih primerih dokapitalizacij.

Bo država na podoben način reševala tudi druga podjetja v težavah? "V primeru Mure, glede na veliko število zaposlenih, za katere v tem trenutku ni veliko alternativ za zaposlitev na tem področju, se je Sod kot lastnik odločil za te korake. Ni mogoče sklepati, da gre za model, ki bi prišel v poštev tudi za druga podjetja," pravi Lahovnik.

Slovenci nismo dovolj
Slovenci se z Muro zelo identificiramo, a mi nismo dovolj, meni Davorin Kračun iz mariborske ekonomsko poslovne fakultete. "Murine blagovne znamke bi morale imeti tudi drugod po svetu dovolj navdušencev. Slovenci zato težko dovolj objektivno sodimo o Muri, ker smo navezani na to domače tekstilno podjetje pred svojim pragom.“ Kračun še meni, da v kolikor rešujemo Muro na dolgi rok, mora odločitev za dokapitalizacijo temeljiti na hladnih kalkulacijah. "Ali lahko proizvajamo tekstilne izdelke po ceni, ki bo priznana na svetovnem trgu in ki bo pokrila razliko med slovenskimi in kitajskimi plačami... Če ne moremo, reševanje ni smiselno.“

Koga reševati?
Propad Mure pomeni socialno bombo za Prekmurje. Naj vlada povečanje brezposelnosti prepreči tako, da skuša pomagati Muri ali pa naj rešuje brezposelne s socialnimi programi? "V obdobju prevlade liberalne ekonomije je veljalo, da je ceneje in učinkoviteje reševati socialne probleme kot podjetja,“ zaključuje Kračun.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.