Slovenija
28 ogledov

Dexio rešujejo tri države

Banka Dexia EPA
Belgija bo prevzela belgijski del francosko-belgijske banke Dexia, ki jo je močno prizadela dolžniška kriza v območju evra. Banki na pomoč tudi Francija in Luksemburg.

Za stoodstotni delež Dexia Banque Belgique bo odštela štiri milijarde evrov, je sporočil belgijski premier Yves Leterme.

Odločitev o razdelitvi banke in prevzemu stoodstotnega deleža njenega belgijskega dela so sporočili po nočni seji upravnega odbora banke. "Glavni cilj – ohranitev Dexia Banque Belgique in zmanjšanje tveganj, povezanih z matično banko smo dosegli," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Leterme.

Leterme je dodal, da bodo slabe naložbe Dexie prenesli na slabo banko, zanje pa bodo v višini 90 milijard evrov jamčile Belgija, Francija in Luksemburg. Belgija bo jamčila za 60,5 odstotka, Francija 36,5 odstotka, Luksemburg pa tri odstotke jamstva. V zameno za jamstva bo Dexia državam plačala 450 milijonov evrov, od tega 270 milijonov Belgiji.

Rešitev Dexie, ki je ena izmed najbolj izpostavljenih bank do Grčije, so pospešeno iskali prejšnji teden, načrt rešitve, ki ga je pripravilo vodstvo banke, pa so predstavniki vlad Francije, Belgije in Luksemburga potrdili v nedeljo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.