Slovenija
32 ogledov

Dež ne bo kvaril kresovanja

Kresovanje na Rožniku Saša Despot
Na predvečer praznika dela padavin ne bo, sporočajo z Agencije za okolje. Jutri bo dežja več. Nasploh nas med prvomajske praznike čaka muhasto, bolj aprilsko vreme.

"Vreme vam večerne zabave ob kresovanju zagotovo ne bo pokvarilo",  je na vprašanje Žurnala24 odgovoril dežurni prognostik na agenciji za okolje, Janez Markošek"Bo pa dež kresove namočil čez dan, tako da jih bo zvečer pač treba malo bolj podkuriti", je še hudomušno dodal Markošek.

Popoldne bo namreč po Sloveniji večinoma oblačno, krajevne padavine pa lahko pričakujemo predvsem na Primorskem, na Krasu in na Gorenjskem. Tudi prestolnico bi popoldne znalo namočiti.

Zvečer, ko bodo zagoreli kresovi, pa bo suho povsod po državi: "Dežavati bo začelo šele, ko bodo še zadnji odhajali domov, proti jutru," je dodal Janez Markošek. 

Predvečer praznika v znamenju kresov

Suho bo tudi v Ljubljani, kjer zveza svobodnih sindikatov (ZSSS) že tradicionalno na predvečer praznika pripravlja osrednjo prireditev. Prireditev se bo začela ob dvajsetih, s koncertom skupine Kingston. Kres bo zagorel 22. uri, navzoče pa bo nagovoril podpredsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Ladi Rožič.

Na največje kresovanje na Štajerskem vabijo v Rušah, ki se ga vsako leto udeleži približno osem tisoč ljudi. Mariborčani bodo kresovali v Koblarjevem zalivu, Celjani na Špici.

Zagorelo bo tudi na Koroškem in Prekmurju, na Gorenjskem bo osrednje kresovanje na Joštu nad Kranjem, na Dolenjskem pa na Trški gori pri Novem mestu. Kresovanja pa pripravljajo različne sindikalne organizacije, gasilska društva in klubi študentov.

Vstali bomo ob zvoku budnic 

"Jutri dopoldne bi lahko deževalo tudi v Ljubljani," je na vprašanje, kako bo z jutrišnjo prireditvijo na Rožniku, odgovoril dežurni prognostik. Padavine se bodo občasno pojavljale tudi na zahodu, a večjih količin ni pričakovati. Na vzhodu bo suho in vetrovno. 

Najbolj obiskana prireditev na dan praznika bo zagotovo na Rožniku, kjer pripravljajo tradicionalno poslavo. Slavnostni govornik bo ljubljanski župan Zoran Jankovič. Ob pihalnemu orkestru in partizanskemu pevskemu zboru bo za zabavo poskrbel ansambel Vesele Štajerke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.