Slovenija
11 ogledov

Dež odplaknil planince

(Foto: Polona Pegan) Žurnal24 main
Planinske koče. Slaba sezona zaradi deževnih koncev tedna.

Julijske Alpe. Planinske postojanke pod Triglavom so končale letošnjo sezono. Triglavski dom na Kredarici, Koča na Doliču in Dom Planika so se zaprli med tednom, Dom Valentina Staniča in Koča pri Triglavskih jezerih pa konec septembra. “Sezona je bila ena od slabših. Vreme je bilo katastrofalno, konci tedna so bili deževni,” je pojasnil oskrbnik Doma na Kredarici Dušan Vidmar in dodal: “Če je napoved za konec tedna slaba, nas obišče zelo malo ljudi. Večinoma so to tujci, ki so že na poti.” Posledično so na Kredarici našteli tri tisoč nočitev manj kot lani.

Prodali manj hrane in pijače
Da je bila sezona slaba, se strinja tudi Vinko Alič, predsednik Planinskega društva (PD) Javornik - Koroška Bela, ki skrbi za Dom Valentina Staniča.

Sedemdeset odstotkov planincev je Slovencev, preostali so tujci.

 

Našteli so okoli 1.550 nočitev, kar je približno enako kot lani, Aliča pa je zmotilo nekaj drugega: “Hrane in pijače smo letos prodali veliko manj kot lani, saj ljudje večinoma vse prinesejo s seboj.”

Planika ima novo streho
Člani PD Gorje so na Planiki zamenjali strešno kritino, na Doliču pa so uredili prostor za skupna ležišča, stopnišče in jedilnico, saj so bili uspešni na razpisu za obnovo in posodobitev planinskih postojank. “Če ne bi bilo tega denarja, ne bi mogli popraviti koč, zlasti ker je bila letošnja sezona zelo slaba,” prizna Marica Okršlar iz PD Gorje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.