Slovenija
7 ogledov

Dež pohodnikov ni pregnal

Pot ob žici Anže Petkovšek
Na letošnjem 57. pohodu po Poti ob žici okoli Ljubljane so zabeležili skoraj enako število ljudi kot lani oziroma manj tekačev. Po doslej zbranih podatkih je na teku trojk sodelovalo skupno 1563 ekip, med njimi 263 osnovnošolskih in srednješolskih.

Ob mestnem prazniku, ki je bil 9. maja, je danes potekalo osrednje dogajanje na tradicionalni prireditvi Pot ob žici. Ta je dolga 35 kilometrov in označuje pot, ki so jo okupatorji med drugo svetovno vojno obdali z bodečo žico, da bi s tem prekinili stik med mestom in podeželskim zaledjem.

Manj tekačev začetnikov

Tokratna udeležba tekačev na tekmovalnem delu prireditve, ki jo Timing Ljubljana organizira skupaj z Mestno občino Ljubljana, je bila zaradi slabega vremena sicer slabša od lani, je povedala Urška Končar iz Timinga Ljubljana.

"A tisti tekači, ki so prišli, so bili z današnjimi vremenskimi pogoji zadovoljni glede na lansko sonce in vročino. Kljub dežju in blatu so ti malo boljši tekači progo tokrat bistveno lažje premagovali," je dejala Končarjeva in dodala, da je bilo sicer tekačev začetnikov letos manj kot lani.

Po navedbah Končarjeve je tako na daljši, 29 kilometrov dolgi progi teklo 190 trojk od prijavljenih 220, na 12,5 kilometra dolgi progi pa je teklo 1110 trojk od prijavljenih 1460. Za osnovnošolski tek je tekmovalo 177 trojk od prijavljenih 280, za srednješolski pa je tekmovalo 86 trojk od prijavljenih 130.

Prva moška trojka je za najtežjo preizkušnjo 29 kilometrov potrebovala manj kot dve uri.

Pohodniki tudi podpisovali peticijo za dostop do vode

Z Amnesty International Slovenije (AIS), ki je letos prvič sodelovala na Poti ob žici in opozarjala na problematiko dostopa do vode, so sporočili, da so pohodnike na petih informacijskih točkah na poti vabili, da podpišejo peticijo s pozivom vladi, naj zagotovi dostop do vode za vse prebivalce, brez diskriminacije. Pri tem so opozorili, da na jugovzhodu države kar 20 do 30 odstotkov romskih naselij nima dostopa do vode.

Z odzivom pohodnikov so v AIS zadovoljni, saj je peticijo samo danes podpisalo 1777 ljudi. Podpise bodo predali predsednici vlade Alenki Bratušek kot močan signal ljudi, ki zahtevajo ukrepanje, so še navedli v tej nevladni organizaciji.

Komentarjev 3
  • Andrej Kovačič 21:57 11.maj 2013.

    to žico bi trebalo nazaj postavit glede na to kako se LJ obnaša do Slovenije.....

  • francek 13:04 11.maj 2013.

    Tam tekajo tisti, ki jim EU ne diši.

  • majmun1978 11:15 11.maj 2013.

    kje pa je nasa sds sem pa si ne upajo prit?