Slovenija
16299 ogledov

Proizvodnja elektrike rešena le za kak teden

elektrika Profimedia
Padavine so hidroelektrarnam prinesle precej težav in le kratkotrajno olajšanje.

Padavine so povečale proizvodnjo hidroelektrarn, a le za kratek čas. "Trenutno padavine pomenijo vsaj nekajdnevno občutno izboljšanje hidro proizvodnje in doseganje načrtovane hidro proizvodnje za to obdobje. Hidroelektrarne na reki Soči in Savi bodo po pričakovanjih lahko še nekaj dni obratovale s polno močjo, hidroelektrarne na reki Dravi pa se bodo približale planski proizvodnji za to obdobje," so nam povedali v Holdingu slovenske elektrarne.

"Ob trenutnih napovedih lahko pričakujemo ugodne pretoke za proizvodnjo električne energije vsaj še v tem tednu. Napovedi za daljše obdobje so nezanesljive, saj je pretok Save v celoti odvisen od padavin na porečju in če teh ne bo, bo pretok hitro upadel," pa pravijo v Gen Energiji, ki je solastnik elektrarn na Savi. Dodajajo, da trenutna proizvodnja ugodno vpliva na dnevno prodajo električne energije, vendar to ne more zapolniti izpada, ki je nastal zaradi slabe hidrologije skozi celo leto.

Kratkoročno izboljšanje hidro proizvodnje na rekah Soči in Savi (HESS) bo le za kratek čas omililo potrebo po nakupu nadomestne električne energije zaradi nizke proizvodnje hidroelektrarn.

Holding slovenske elektrarne

Toliko vode naenkrat, da je tekla v prazno

Je bilo pa padavin toliko naenkrat da so morali vodo spuščati mimo turbin in je torej odtekala v prazno. "Na rekah Soči in Savi je dotok narastel nad požiralnostjo agregatov in se voda preliva čez zapornice, kar pomeni da so se dnevne akumulacije napolnile. Porečje reke Drave je prejelo manjšo količino padavin kot ostali dve porečji in vode ni potrebno prelivati preko zapornic na akumulacijah," pravijo na HSE.

"Pretoki so minuli konec tedna predvsem v spodnjem delu Save narasli nad vrednosti, ki jih je mogoče uporabljati za proizvodnjo električne energije, tako da je bilo treba del vode prelivati preko prelivnih polj. Trenutno so pretoki upadli na vrednosti, ko prelivanje ni več potrebno. Maksimalna vrednost v spodnjem delu reke Save je bila dosežena v soboto okoli 15. ure in je znašala slabih 1000 m3/s," pa so pojasnili v Gen energiji.

Zaradi čiščenja agregate tudi ustavljali 

Ogromna količina padavin pa je zaradi naplavin povzročila tudi težave. "Ob povečanem pretoku je z brežin prineslo veliko naplavin, ki jih je treba čistiti, saj lahko povzročijo zamašitev rešetk na vtoku in zmanjšanje moči turbin. Čiščenje je bilo tokrat potrebno na vseh spodnjesavskih elektrarnah," so pojasnili v Gen energiji.

"Občasno se čisti plavje z vtočnih rešetk na agregatih, v času čiščenja se moč agregata zmanjša ali pa se agregat kratkotrajno zaustavi. Največja količina plavja in mulja je na reki Soči, kar je posledica krajevno močnejših nalivov in zdrsov obrežja dotokov. V zgodnih jutranjih urah v petek je bila preventivno zaustavljena ČHE Avče zaradi povečane zamuljenosti reke Soče," pa so nam pojasnili v HSE. ČHE Avče je črpalka hidroelektrarna, ki vodo iz Soče v času nizke porabe elektrike črpa v akumulacijsko jezero na Kanalskem vrhu, v času visoke porabe in višje cene pa jo proizvaja s spuščanje vode nazaj v Sočo dobrih 500 metrov nadmorske višine nižje.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • QSprm 13:25 21.september 2022.

    Umazan plin bo zamenjala kristalno cista elektrika. Poleg odvisnosti od une brozge, ki bi jo tako radi imeli za cepivo, bo tle se odvisnost od elektrike. Cepilni junkiji se ze veselijo, saj ni vazno katera, vazno je da si odvisen.

  • Kmodri 13:12 21.september 2022.

    Nesposobneži! Vedno eni isti izgovori!

  • Avatar Michel Franco HD
    Michel Franco HD 11:17 21.september 2022.

    Od elektrike smo odvisni. Če jo hočete imet jo plačajte ne glede na ceno!!!