Slovenija
93 ogledov

Dežela kozolcev in iphonov

slovenija 19.12.13. Dolenjska, Sentrupert, Lukatov toplar in Dežela kozolcev, fo Jerca Božič Kranjec
Občina Šentrupert. Župan in uslužbenci so si privoščili nove iphone. Na drugih občinah precej skromnejši. Luksuz. Glede na funkcije, ki jih uporabljajo, bi jim zadoščal že najcenejši pametni mobilnik.

"V eni od najmanjših občin v Sloveniji vsi zaposleni dobijo nove iphone, pa pravijo, da država nima denarja," je luksuz na Občini Šentrupert zmotil enega od občanov. Župan je namreč sebi in šestim uslužbencem privoščil nove modele Applovih mobilnikov iPhone 5S 16 GB, ki v prosti prodaji stanejo 740 evrov.


Kot pravi Mateja Jazbec, direktorica občinske uprave, iphone uporabljajo že dve leti, "stroškov nakupa pa ni bilo", saj imajo s Simobilom sklenjeno pogodbo o zagotovitvi posebne ugodnosti. Vendar imajo z "zastonj" telefoni temu primerne stroške. Za mobilno telefonijo namreč odštejejo skupno 533 evrov na mesec oziroma 79 evrov na uporabnika, so nam razkrili.

Najvarčnejši v Mariboru

Na drugih občinah, s katerih so nam odgovorili, uslužbenci uporabljajo večinoma mobilnike znamk Nokia, Blackberry, Samsung, Sony Ericsson in HTC, za storitve pa plačujejo v povprečju dobrih 22 evrov na uslužbenca na mesec. Mestna občina Ljubljana na primer plačuje po okoli 33 evrov, najvarčnejši pa so v Mariboru, kjer porabijo le po 10 evrov.

stroski mobilna telefonija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Treba je dodati, da pri teh strošek nakupa telefona ni upoštevan, a če bi se zadovoljili s standardom mariborske občine, bi bili lahko štirikrat skromnejši (primerjava levo).

Zadoščali bi jim najcenejši

In zakaj v Šentrupertu potrebujejo iphone? "Z uporabo napredne telefonije, ki jo omogočajo pametni telefoni, se olajšuje poslovanje uslužbencev, saj omogočajo dostopnost od kjerkoli, dostop do svetovnega spleta, elektronske pošte in dokumentarnega sistema Občine Šentrupert," odgovarja Jazbečeva. Ob grobem pregledu ponudbe slovenskih operaterjev tem pogojem zadoščajo že kar šestkrat cenejši pametni telefoni, temu pa pritrjujejo tudi pri Telekomu Slovenije: "Tehnološki razvoj je privedel do tega, da tudi najcenejši vstopni modeli pametnih mobilnikov omogočajo vse našteto in veliko več."

primerjava telefon | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 9
  • rozca 20:06 09.januar 2014.

    Zdaj so notri zaporniki, ker je na Dobu premalo prostora. Naj pa bi to uredil v ta center. Seveda odprl bi še eno firmo, zaposliv zapornike,.. Vglavnem, spet nič kaj koristnega za občane Šentruperta saj nebi zaposlili domačinov in tudi ...prikaži več domačinom ne dovoli širiti industrije, samo da bo njegov projekt bolj izpadel. Kot vsi drugi, dela samo zase in za tiste ki se ˝prav pišejo˝.

  • Pepe007 13:17 09.januar 2014.

    Noben pravilnik nas ne reši. Tu pomaga le zdrava pamet in drastična omejitev funkcij javnega sektorja.Telefone so si kupili, ker so jim z nekim drugim pravilnikom generalno omejili plače. Zmeraj se bo na nekaj pozabilo, oziroma bo legalno po ...prikaži več zakonu in sporno po vesti.

  • Trovlak 10:45 09.januar 2014.

    Ta prispevek je napisan dokaj površno in hujskaško. Šentrupert je ena najmanjših občin a hkrati že dve leti zapored najbolj profitibilna in uspešna občina pri nas. Prijavili so se na mnoge razpise in uspeli dobiti denar in ga več kot ...prikaži več uspešno porabiti/investirati. Je pa težava, da nimajo dovolj prebivalcev in kot take bi jih znali naši državni veljaki že to ali drugo leto ukiniti. Ta nakup res predragih mobilnikov vidim kot izkoristek in darila samim sebi, saj očitno slutijo, da dolgo več ne bodo imeli te službe in lastne občine. Vendar pa gre tu zgolj za prestiž. Lahko bi nabavili HTC, Sony, Samsung. Ampak iPhone je seveda bolj glamurozno povleči iz žepa/torbice v javnosti. Ta poteza jim ni ok.