Slovenija
1702 ogledov

Deževje v Strugah spet terjalo davek: Del grozečega plazu se je utrgal

obisk predsednika vlade Roberta Goloba v Strugah pri Lučah poplave
1/2
Nebojša Tejić/STA Struga pri Lučah po poplavah.
V Strugah pri Lučah je nekaj po 15. uri del grozečega plazu, ki je nastal po avgustovski vodni ujmi, zgrmel v reko Savinjo. To je zdaj zelo velika nevarnost za tamkajšnje krajane, je povedal predstavnik v ujmi prizadetih družin Paul Orešnik.

Dejal je tudi, da so dejansko veliko časa gledali kakšna Savinja bo tekla in se v zadnjem času sprašujejo, ali bo reka sploh še tekla, če bo plaz v celoti zasul njeno strugo.

"Naše hiše so vse bolj razpokane in si ne znamo predstavljati kakšna bo naša usoda," pravi Orešnik.

Medtem pa prizadeti krajani Strug v četrtek pričakujejo strokovnjake, da jim posamezno predstavijo, kako sanirati v ujmi poškodovane objekte. Pojasnili jim bodo tudi, kako bo potekala cenitev poškodovanih objektov, na podlagi katere se bodo potem ljudje sami odločili, ali se bodo preselili, vložili sredstva v nadomestno gradnjo oz. se odločili kako drugače.

Novembra naj bi se skupaj s podbetonirjem hiš, da ne bodo še bolj propadale in se delala še večja škoda na objektih, ki že kažejo prve razpoke tudi v notranjosti, uredil tudi vodovod.

Orešnik je še dodal, da je trenutno reka Savinja v Strugah zelo visoka, njena struga pa se je zožila, saj so skozi naselje uredili cesto.

Komentarjev 4
  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 19:05 25.oktober 2023.

    Čimprej naj se preselijo iz Strug. Baje da je še nekaj prostih parcel Na usadu.

  • Avatar Dux_Ursus
    Dux_Ursus 17:06 25.oktober 2023.

    "Dejal je tudi, da so dejansko veliko časa gledali kakšna Savinja bo tekla in se v zadnjem času sprašujejo, ali bo reka sploh še tekla, če bo plaz v celoti zasul njeno strugo." - Kakšna stroka je zdaj to?

  • Naklonsky 16:24 25.oktober 2023.

    Še dobro, da vlada hitro in učinkovito rešuje situacijo.