Slovenija
30 ogledov

Dežurna šele februarja

Dežurna služba še naprej v Kranju. Ob nedeljah in praznikih bo odprta pet ur. Po Žurnal24 main
V sobotni gorenjski izdaji Žurnala pišemo: Zobozdravniki. Dežurstva ob nedeljah in praznikih takoj po novem letu še ne bo.

Dežurne zobne ambulante ob nedeljah in praznikih naj ne bi uvedli pred februarjem, je slišati iz vrst zobozdravnikov. Tudi Osnovno zdravstvo Gorenjske (OZG) je v napovedih, da se bo dežurstvo razširilo z novim letom, vse bolj previdno.

Dežurstva
Obisk. V nedeljsko in praznično dežurstvo naj bi bilo vključenih 80 zobozdravnikov. Kakšen bo obisk, direktor OZG Jože Veternik težko ocenjuje. Ob sobotah naštejejo do 30 pacientov.

Zagotovila so
Z nedeljskim in prazničnim dežurstvom bo Gorenjska sploh prvič vključena v javno mrežo dežurnih zobozdravstvenih ambulant. Zagotovila ministrstva za zdravje ima, vendar aneks, ki to omogoča, še ni začel veljati. “Predvidoma bo do začetka prihodnjega leta,” so napovedali. “Dokument je nujna podlaga za organizacijo službe. Ko ga bomo imeli, bomo priprave pospešili,” je pojasnil direktor OZG Jože Veternik, očitno tudi sam pripravljen na to, da se bo uvedba zavlekla. “Bojim se, da bo naša želja 1. januar, če aneksa ne bo kmalu, težko izvedljiva. Leto gre h koncu, vseh podrobnosti pa čez noč ne bo mogoče doreči. Se bomo pa trudili, da bo to čim prej,” je dejal.

80 zobozdravnikov naj bi bilo vključenih v nedeljska in praznična dežurstva.

Odprta vprašanja
Veternik se je glede podrobnosti v ponedeljek sestal s predstavniki gorenjskih zobozdravnikov. Odprtih vprašanj naj bi bilo sicer kar nekaj. Denimo, kako bodo vrednoteni potni stroški, pa tudi dežurstvo samo in obseg nalog. Zobozdravniki sicer menijo, da bi bilo koristno, da bi vzporedno deloval tudi rentgen.

Izvajali bomo striktno od tri do štiri storitve, ki spadajo v ta sklop. Material in oprema bosta temu prilagojena.
Jože Veternik, direktor OZG

Nekateri zobozdravniki se bojijo lastnih stroškov. Zasebniki s koncesijo denimo že zdaj svoja dežurstva v Kranju plačujejo. Veternik je sicer zagotovil, da bo nedeljska in praznična dežurstva financirala javna blagajna, pa tudi prispevek koncesionarjev za dežurstvo naj bi bil v prihodnje manjši.

Kaj pa oprema
Zobozdravniki so večkrat opozorili tudi na podhranjenost dežurne ambulante, primanjkovanje materiala in zastarel instrumentarij. Veternik večjih vlaganj v dežurno očitno ne predvideva, meneč, da gre pri njeni opremljenosti predvsem za vprašanje, kaj nujna pomoč sploh je. “Izvajali bomo striktno od tri do štiri storitve, ki spadajo v ta sklop. Material in oprema bosta temu prilagojena,” je sklenil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.