Slovenija
42 ogledov

Dežurstva bodo plačana različno

Dorijan Marušič pripravlja pokojninsko reformo. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Vlada je potrdila dogovor, ki so ga včeraj dosegli z zdravniškim sindikatom. Dežurstva ne bodo plačana kot doslej, plačila bodo vezana na mesto dežuranja in ne na posameznika.

Vlada in zdravniki so včeraj po večurnih pogajanjih dosegli dogovor, ki ga je danes potrdila tudi vlada. Dežurstva sicer ne bodo plačana kot doslej, plačila bodo vezana na mesto dežuranja in ne na posameznika. 

"Osnovna točka sporazuma je oblikovanje pravilnika, ki bo opredeljeval različne oblike zagotavljanja 24-urnega varstva," je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za zdravje Dorijan Marušič. Poleg dežurstev bo pravilnik urejal delo v izmenah in druge oblike pripravljenosti. "Rešitve bodo znotraj javnofinančne vzdržnosti," je zagotovil minister.

Vrnitev soglasij
Zdravniki so se po ministrovih besedah zavezali, da bodo v najkrajšem času vrnili soglasja, s katerimi bo omogočeno nemoteno delo v bolnišnicah. Poleg tega sporazum predvideva odprtje kolektivne pogodbe, podrobnosti dogovora pa bodo znane šele v petek, ko bo o njem govorila skupščina zdravniškega sindikata. Če bodo v sindikatu sporazum potrdili, bo Fides na svoji spletni strani objavil obrazec za ponovno soglasje za nadurno delo, ki ga bodo lahko zdravniki predložili delodajalcem.

Privilegirani ali ne
Dogovor vlade s sindikati lahko sicer ogrozi dogovor o zamrznitvi plač, ki ga je vlada sklenila s Konfederacijo sindikatov v javnem sektorju pod vodstvom Branimirja Štruklja, kjer so nezadovoljni, da se denar za eno skupino v javnem sektorju najde, za drugo pa ne. Skupina sindikatov pod vodstvom Janeza Posedija je stavko že napovedala.

Premier Borut Pahor se je na današnji novinarski konferenci na očitke sindikatov odzval z besedami: "Bržkone niso v celoti seznanjeni s sporazumom, Fidesu nismo ugodili v nobenih posebnih zahtevah, ki bi privilegirale določeno skupino v javnem sektorju." Kot je povedal, je tudi ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs po seji vlade potrdila, da so njihovi strahovi odveč. Izpostavil pa je, da je kljub temu treba imeti pred očmi posebno okoliščino, da je zdravnikov premalo. "Moja najpomembnejša skrb sta varnost in zdravje ljudi," je dejal in poudaril, da je sicer vedno trdil, da je vsako delo častno in mora biti primerno nagrajeno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.