Slovenija
13 ogledov

Dialog se seli na ulico

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Demonstracije. Študenti so za nasprotovanje malemu delu namenili že vsaj 62 tisoč evrov. Grozijo. Sindikati v zasebnem in javnem sektorju: stavka, ulica, referendum.

Upor. Sloveniji se obeta val protestov. Prvi, ki bodo zasedli ulice, bodo prihodnjo sredo študenti. Ob 11.30 se bodo začeli zbirati na Kardeljevi ploščadi, v Mestnem Logu, Rožni dolini, na Topniški ulici in pred Filozofsko fakulteto. Ob 13. uri bodo zasedli Prešernov trg, nato pa se odpravili pred parlament. Zakon o malem delu (ZMD), ki mu nasprotujejo, je v medresorskem usklajevanju. Če prideta v državni zbor pokojninska reforma in predlog zakona o delovnih razmerjih, bi jim lahko na ulice sledili še sindikati.

Prihajajo z avtobusi
Študentska organizacija Slovenije (Šos) je za dejavnosti v zvezi z nasprotovanjem ZMD do zdaj namenila 50 tisoč evrov, dodatnih 12 tisočakov pa je stalo pravno mnenje o predlogu ZMD. Študenti bodo skupaj z dijaki demonstrirali do 17. ure, za varnost bodo skrbeli redarji, na vsakem od 50 avtobusov, ki bodo prišli v prestolnico, pa bo odgovorna oseba, pojasnjujejo v Šosu.

Križanič opozarja

Kdo vse se upira
Študenti. Demonstrirali bodo 19. maja ob 13. uri na Prešernovem trgu. Razlog: predlog zakona o malem delu (ZMD). Število: vsaj 50 avtobusov, torej najmanj 2.500 ljudi, in še tisti iz Ljubljane. Dijaki. Na ulici bodo skupaj s študenti. Razlog: ukinjanje pravice do brezplačnega obroka, ukinjanje štipendij, neurejeni prevozi, ZMD. Sindikati. Prihodnji teden se dobijo z ministrom in poslanskimi skupinami. Če bodo neuspešni, načrtujejo protest širšega sindikalnega vodstva, od 500 do 600 ljudi. Razlog: predlog zakona o delovnih razmerjih. Sindikati (pokojninska reforma). Če se jim do 27. maja ne bo uspelo dogovoriti, gre zakon v državni zbor. Če bo sprejet, načrtujejo referendum. Menijo, da lahko na ulice spravijo vse, ne le članov sindikata. Razlog: nestrinjanje s pokojninsko reformo. Sindikati (javni sektor). Skupina sindikatov javnega sektorja je ustanovila stavkovni odbor. Razlog: plače v javnem sektorju, varčevalni ukrepi.Vojska. Ne smejo stavkati, če bi lahko, pa je “situacija zrela za to”, pravijo.

Skupina sindikatov javnega sektorja se boji varčevalnih ukrepov, ki bi po njihovem lahko pripeljali do stavke. "Če vlada jeseni ne bo posegla v malice, prevozne stroške, odpravnine in jubilejne nagrade ter bodo rešitve sprejete v okviru socialnega dialoga, stavke ne bo. To, česar se sindikati javnega sektorja bojijo, se bo zgodilo prihodnje leto," pa je včeraj že napovedal minister za finance France Križanič.

Na vprašanje, ali je zaradi pokojninske reforme na ulice mogoče spraviti vso državo, Boris Mazalin, predsednik Konfederacije sindikatov 90 Slovenije (KS 90), odgovarja: "Mislim, da lahko. To nam povedo številna elektronska sporočila, sestanki, izjave, dopisi, predlogi, ki jih ljudje pošiljajo. Na noge lahko vzdignemo vse, ne samo sindikalnega članstva."

O podpori študentskim demonstracijam bodo v KS 90 odločali danes.
Da stavk ne bo, je iluzija.

Dušan Semolič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, napoveduje tudi stavke v podjetjih. "Vrh so stavke dosegle v letih 92 in 93, ko je bilo brezposelnih 130 tisoč. Vsaj po številu se zdaj temu približujemo, tako da bi bila iluzija, da stavk ne bo," je povedal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.