Slovenija
40 ogledov

Dijaki bodo pokopali šolo

Sers Katarina Pernat
Zadnji teden pogosto govorimo o združevanju slovenskih srednjih šol. Na ministrstvu poudarjajo, da so se s šolami že pogovorili in so pristale na omenjeni ukrep. Dijaki Srednja elektro-računalniška šola Maribor bodo v protest orižigali sveče.

Iz delovnega osnutka ministrstva za izobraževanje je tako razvidno, da ministrstvo za zdaj predvideva združitev oziroma pripojitev šol v osmih primerih. Pri tem na ministrstvu poudarjajo, da gre za delovni osnutek in da ni sprejet še noben konkreten sklep, ter da se za dijake in učitelje ne spreminja nič.

Delovni osnutek tako predvideva združitev Srednje šole Kočevje in Gimnazije Kočevje. V Celju naj bi se združili Srednja ekonomska šola in Poslovno-komercialna šola. V Novi Gorici bi se združili Srednja ekonomska in trgovske šola ter Tehniški šolski center.

Srednja šola Črnomelj bi namesto kot šola z dvema enotama delovala le še kot ena organizacijska enota. Prav tako bi kot ena organizacijske enota delovala Šolski center Rudolfa Maistra Kamnik ter Srednja gradbena, geodetska in ekonomska šola Ljubljana. V Slovenj Gradcu bi se združile Srednja gostinsko turistična in lesarska šola, Srednja zdravstvena šola, Srednja Ekonomska šola, Gimnazija in Srednja šola Muta. V Mariboru pa bi se združili TŠC Maribor, Lesarska šola in Srednja elektro-računalniška šola (Serš).

Najbolj ogorčeni so na Seršu, ki je z 850 dijaki največja šola v mariborski regiji. Dijaki so nam že povedali, da šole ne bodo dali. V znak protesta pa bodo v ponedeljek pred novinarsko konferenco organizirali pogreb šole. "Dijaki mariborskih srednjih šol nikakor ne pristajamo na ukinitev oz. izbris uspešne srednje šole, ki ima v naši regiji določen sloves in dosega odlične rezultate. V podporo ravnatelju Ivanu Ketišu, šoli in dijaški skupnosti bomo dijaki mariborskih srednjih šol prižgali sveče in opozorili, da se srednjih šol ne da ukinjati brez utemeljenih razlogov in brez posvetovanja vseh, na katere bi spremembe vplivale."

Odpuščali ne bodo

Ministrstvo za izobraževanje je v delovni osnutek za združevanje srednjih šol umestilo tudi stolpec o predvidenem prihranku pri kadrih. Vendar pa po njihovih besedah to ne pomeni odpuščanja, ampak bodo zadevo poskušali urediti drugače, med drugim s prerazporejanjem, je danes za STA pojasnil vodja službe za odnose z javnostmi na ministrstvu Bojan Brezigar. Spomnil je tudi, da v omenjenem stolpcu piše, v katerih primerih bi lahko prišlo do presežka delavcev, večina šol pa se je z delovnim osnutkom strinjala.

Če bo število delavcev na kakšni šoli po združitvi presegalo normative, bodo stanje poskušali urediti z upokojevanjem ali prerazporejanjem na druge šole, če bo mogoče, v istem kraju, je pojasnil. Prav tako Brezigar zanika očitke o "političnih odpuščanjih", ki so se pojavili v nekaterih odzivih na predlagano združevanje šol.

Podrobnosti o predvidenih ukrepih združevanja srednjih šol bodo predvidoma predstavljene na ponedeljkovi novinarski konferenci. Bodo pa prihodnji teden potekali tudi pogovori s predstavniki srednjih šol, piše STA .

Komentarjev 1
  • Lavdan 16:47 09.junij 2012.

    Sedaj ko vidijo da šola ne prinese službe je tako vseeno v katero hodiš. Znanje si moraš pridobiti kasneje.