Slovenija
24 ogledov

Dijaki gradijo vozilo

“Projekt je uvrščen v program Lin 2010 pod okriljem lokalne akcijske skupine za Žurnal24 main
Kranj. Dijaki tehniškega šolskega centra gradijo avto na električni pogon.

Tehniški šolski center (TŠC) iz Kranja v svoji hiši eksperimentov razvija vozilo na električni pogon. Z njim se vključuje v projekt, katerega namen je dvigniti tehnično kulturo oziroma ročne in inovativne sposobnosti pri dijakih s podeželja.

“Zelo malo otrok sodeluje pri krožkih, na katerih se učijo raznih ročnih in tehničnih spretnosti. Ravno tako na Gorenjskem nimamo centra tehnične kulture, kjer bi se otroci spoznali z zanimivostmi iz fizike, matematike in kemije,” na pomen projekta opozarjajo v TŠC. Ob vozilu na električni pogon pripravljajo tudi modele za letala in robote. S sedmimi izdelki se bodo predstavili na prvem zletu tehnične kulture ob koncu projekta.

Za tehnično kulturo
Inovativnost. V slovenskem prostoru je zelo težko pridobiti tehnične informacije za predelave v vozila na električni pogon, ugotavljajo v TŠC. S podobnimi projekti želijo prispevati k dvigu tehnične kulture otrok in jih spodbuditi k inovativnemu tehničnemu razmišljanju.

Do 80 kilometrov na uro
“Naš namen je izdelati vozilo za vsakodnevno uporabo,” pravijo v TŠC. Zmoglo naj bi hitrost do 80 kilometrov na uro, z enim polnjenjem pa naj bi premagalo vsaj sto kilometrov. Konstrukcija je nared, zagotovili so tudi že električno opremo, čakajo pa še dobavo električnih baterij.

Vrednost še neznanka
Vrednost projekta bo znana ob zaključku. Električni motor z napajalnikom denimo stane okrog dva tisočaka, ustrezni paketi baterij pa tudi pet tisoč evrov, odvisno od zmogljivosti. “Z vozilom se bomo pojavljali na vseh prireditvah, kjer bodo promovirali ekološki trajnostni transport,” sklenejo v TŠC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.