Slovenija
15 ogledov

Dijaki in študenti bodo protestirali

LPP Saša Despot
Pred parlamentom bodo protestirali, če na Černačevem ministrstvu ne bodo zagotovili, da bodo cene januarskih vozovnic enake decembrskim.

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) in Dijaška organizacija Slovenije (DOS) odločno nasprotujeta, da bodo januarske cene mesečnih vozovnic višje, zato od vlade zahtevata, da popravi pravilnik in cene mesečnih vozovnic vrne na dosedanjo raven. "To naj uredijo do 2. januarja 2013, sicer bomo dijaki in študenti v znak vse večjega nezaupanja v politično korektnost in doslednost vladnih dogovorov primorani organizirati množični protest dijakov in študentov pred parlamentom," so sporočili iz ŠOS in DOS.

Dodali so, da je vlada 21. decembra objavila nov pravilnik, ki določa povišanje cene subvencionirane mesečne vozovnice za dijake in študente, čeprav so sindikati umaknili referendumsko pobudo za zakon o izvrševanju proračunov za prihodnji dve leti. Kot so pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo in prostor, ki ga vodi Zvone Černač, so sindikati istega dne, kot je bil spremenjeni pravilnik objavljen v uradnem listu, res umaknili referendumsko pobudo, vendar kljub temu ni bilo mogoče pravočasno zagotoviti, da bi cene januarskih vozovnic ostale enake decembrskim.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, morajo biti vozovnice "načeloma v predprodaji v skladu s predpisi konec (vsakega preteklega) meseca". S spremembami pravilnika so tako po njihovih besedah zagotovili predprodajo subvencioniranih mesečnih vozovnic za mesec januar 2013 od 24. decembra 2012 naprej.

Od 5 do 15 evrov več

Tako bodo po novem dijaki in študenti, ki so od kraja izobraževanja oddaljeni do 60 kilometrov, za januarsko vozovnico morali plačati 35 evrov namesto dosedanjih 20. Vozovnica na razdalji od 60 do 90 kilometrov je do zdaj stala 30, po novem pa bo zanjo treba odšteti 40 evrov. Tisti, ki so od kraja izobraževanja oddaljeni več kot 90 kilometrov, pa bodo morali odšteti 60 evrov, prej pa je vozovnica za to razdaljo stala 50 evrov. Medkrajevna vozovnica za deset voženj, ki je stala 15 evrov, bo januarja prav tako dražja za deset evrov.

Nasprotovanje ravnanju ministrstva so sicer že izrazili v Zvezi študentskih klubov Slovenije (Škis). Kot so navedli, bodo študenti in dijaki, ki uporabljajo kombinirano mesečno vozovnico, morali doplačati tudi vozovnice za mestni potniški promet v Ljubljani in Mariboru (5 evrov) ter na Jesenicah (15 evrov). Drugje doplačil ne bo. Ministrstvo je sicer septembra za dijake in oktobra za študente uveljavilo subvencionirane vozovnice po nižjih cenah, da bi olajšalo družinske proračune.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.