Slovenija
166 ogledov

Dijaki ob maturitetni poli dobili še rešitve

šola, razred, učenci, matura Žurnal 24
Dijaki Srednje šole za farmacijo, kozmetiko in zdravstvo včeraj poleg maturitetne pole dobili še rešitve. Rešitve so jim pobrali. Ugotovili, da je šlo za napako, nihče se ni hotel s tem okoristiti.

"Včeraj so dijaki pisali pisni izpit iz drugega predmeta poklicne mature. V dveh programih se je pripetilo, da je odgovorna oseba, ki je kopirala gradivo, zraven kopirala še rešitve. Napako smo  ugotovili, ko je prvi dijak opozoril nanjo. Pri enem programu je bilo to že po petih minutah, da smo pobrali rešitve, pa je trajalo 10 minut. Pri drugem programu pa je prvi dijak opazil po 25 minutah," je zaplet za zurnal24.si pojasnila ravnateljica šole Marija Šušteršič.

Rešitve so poleg pole, ki so jo pisali naprej, dobili dijaki s smeri zobotehnik in tehnik laboratorijske biomedicine.

Izpit bodo ponavljali

Po odkriti napaki se je sestala šolska maturitetna komisija, obvestili so Državni izpitni center. Po dogovoru med šolo in izpitnim centrom so se odločili, da bodo pisanje tega dela mature ponovili, in sicer prihodnjo soboto. "To se nam je zdela najbolj poštena rešitev. Iz samega poteka dogajanja nismo mogli ugotoviti, ali se je že kdo okoristil," pojasnjuje Šušteršičeva.

Čista napaka

Ukrepov proti osebi, ki je kopirala, niso uvedli, "saj gre za čisto napako in ne za kakršnokoli malverzacijo. Ne gre za to, da bi bili nekomu dani rezultati z namenom, da bi se okoristil."

Ravnateljica pravi, da se je še pred njihovo odločitvijo med dijaki začelo govoriti, da bi bilo treba pisati ponovno, zelo burnih ali veliko odzivov pa ni bilo: "Tisti, ki so se slabše izkazali, so za to, da se izpit ponovi, tisti, ki so se izkazali dobro, pa ne."

Na šolo se je obrnila tudi ena od mam, ki meni, da bi morala šola povrniti stroške, dan 23. junij pa se ji je zdel sporen, ker po njenem mnenju takrat nekateri dijaki že odhajajo na počitnice. "V šolskem koledarju je bil ta dan namenjen poklicni maturi. Včasih zaradi višje sile pride do tega, da je treba izpit prestaviti," zaključi Šušteršičeva.

Komentarjev 11
  • Fashionista 18:49 15.junij 2012.

    Po eni strani je res ''šlamparija'' po domač rečeno... ampak a bi se vam zdelo prav da bi sošolec/ka uspel/a vidit rešitve, jih prepisal/a in se tako ''prešvercal/a'' , medtem k bi ostali reševal po znanju na koncu bi se ...prikaži večse pa to še priznalo? Tisti k so se učili tako ali pa tako že znajo, tisti ki pa ne pa imajo še en teden časa...

  • bubu26 08:38 15.junij 2012.

    tisti, k so naredl to napako, bodo kaznovani. vsaj s tem, da jim bodo odbil od plače (in to kar precej denarja)...glede mature pa: naslednje leto imajo itak izpite, ki so podobni (ali še težji) od mature. študent se ...prikaži več pripravlja 3 mesece na izpit, potem pa isti dan profesor odpove izpit. take se dogajajo na faksu, pa noben ne poroča o tem... če se bodo še enkrat učili za ta test, ji ne bo nič škodilo, kvečjemu bodo pridobili še več znanja...

  • Oxxo 20:10 14.junij 2012.

    In kdo na šoli bo odgovarjal? Nihče! Tako kot vedno v javnih ustanovah!Taka šlamparija povzroča stroške staršem, še bolj pa se mi zdi sporno, da se otrok izpostavi maturitetenmu stresu 2 x.... Res zanimivo, da ne mine leto, ...prikaži več da "nekaj ne bi šlo narobe"... in vedno poslušamo ene in iste odgovore in opravičevanje....