Slovenija
17 ogledov

Dijaki za pomoč prosijo stranke

Protest Dijaške organizacije Slovenije
1/14
Saša Despot
Dijaška organizacija Slovenije (DOS) je s protestnim shodom v Ljubljani opozorila na odvzem državnih štipendij mladoletnim dijakom. Aktivno vključitev v reševanje problematike so jim obljubili v Pozitivni Sloveniji in SD, z SDS pa so dogovorjeni v sredo.

Člani Dijaške organizacije Slovenije (DOS) in nekateri poslanci Pozitivne Slovenije so se srečali na temo novega sistema državnih štipendij. "Po mnenju predstavnikov dijakov prvi izračuni kažejo, da je v povprečju družina z najnižjimi dohodki po novem prikrajšana za 60 do 80 evrov. Konkretne izračune bosta predstavnika dijakov posredovala do konca tega tedna," so zapisali v Pozitivni Sloveniji o težavi v novem zakonu. Ta je začel veljati 1. januarja 2012 in določa, da se državna štipendija nadomesti z višjim otroškim dodatkom, višji pa naj bi bil tudi cenzus. "Kakršen koli poseg v pravice mladih, ki pomeni poslabšanje njihovega socialnega položaja, je za nas nesprejemljiv," so zapisali in obljubili aktivno vključitev v reševanje problematike.

Pomoč obljubili tudi v SD

S predstavniki DOS so se pogovarjali tudi nekateri poslanci SD. Dogovorili so se za vnovično srečanje po 1. marcu, ko bodo dijaki pripravili natančne podatke o tem, v kakšni meri so mladoletni dijaki prikrajšani zaradi novega zakona. "Želimo, da bi štipendijo dobivali vsi dijaki ne glede na starost," je dejal predsednik DOS Mitja Lešnik.

Dijaki se želijo srečati tudi z drugimi poslanskimi skupinami. S predstavniki poslanske skupine SDS so dogovorjeni v sredo.

S protestom opozorili na težave zaradi novega zakona

Z Metelkove so se odpravili pred ministrstvo za delo, nato pa še pred državni zbor, kjer so, kot je dejal Lešnik, v zrak spustili bele balone, enako, kot je država v zrak spustila njihove štipendije.

Kot je poudaril Lešnik, je pred uveljavitvijo novega zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev državna štipendija znašala okoli 137 evrov. Zakonodaja sicer namesto tega predvideva višji otroški dodatek, do katerega so upravičeni. Vendar pa je slednji višji le za 54 evrov. "Razlika je očitna in znaša okoli 80 evrov," je izpostavil Lešnik.

Po njegovih besedah se dijaki večkrat srečujejo s tem, da so preslišani. Vendar verjame, da jih bo nova vlada poslušala. Ob tem je poudaril, da je zdajšnji predsednik vlade Janez Janša že v medijih dejal, da je bil odvzem omenjenih štipendij korak v napačno smer in da jih bo na neki način vrnil. "Pričakujemo, da bo izpolnil to obljubo," je dejal Lešnik.

Zbrali 17 tisoč podpisov

Kot je izpostavil predsednik DOS, so zbrali 17 tisoč podpisov dijakov in nekaterih staršev. Ob tem je dejal, da so pripravljeni uporabiti vsa pravna sredstva, da se jim štipendije vrne oziroma da se naredi sistem štipendij pravičnejši, kot je zdaj.

Približno 30 zbranih protestnikov, opremljenih z napisi Don Kihot, se je nato v spremstvu policije odpravilo proti ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve. S sabo so imeli balone, ki so, po besedah Lešnika, simbolizirali njihove štipendije. "Država je v zrak spustila naše štipendije, mi pa bomo danes v zrak simbolično spustili balone z željo, da se nam te štipendije nekoč vrne," je razložil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.