Slovenija
25 ogledov

Dijakom nazaj pol štipendije

ekonomska šola Ljubljana Nik Rovan
Nov predlog zakona o štipendiranju, ki vrača štipendije za mladoletne dijake. Da proračuna ne bi obremenili preveč, bodo dobili le polovični znesek.

Po novem predlogu zakona o štipendiranju, ki ga vlada pošilja v parlamentarno proceduro, bodo mladoletni dijaki spet prejemali štipendije. Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki je bil sprejet v času mandata Boruta Pahorja, je namreč ukinil štipendije za mladoletne dijake in nekoliko povišal otroške dodatke.

Kot je pojasnil minister za delo družino in socialne zadeve Andrej Vizjak, se je po uvedbi novega  izkazalo, da višji otroški dodatek ni zadovoljil vsega tistega, kar je umik štipendij za mladoletne dijake odnesel.

Med 35 in 90 evri

Pri pripravi rešitve so se na ministrstvu nato odločili, da ne posegajo v otroški dodatek in da prepolovijo štipendijo za mladoletne dijake glede na višino štipendije, ki jo imajo polnoletni dijaki. Medtem ko bodo polnoletni dijaki dobivali med 70 in 190 evri, odvisno od premoženja družine, bodo štipendije za mladoletne dijake znašale med 35 in 90 evri.

Strokovne službe ministrstva so izračunale, da bi vrnitev polnih štipendij za mladoletne dijake stala približno 36 milijonov evrov na letni ravni, če vračajo polovico štipendije, je to torej polovico tega.

Komentarjev 3
  • Pepe007 19:49 13.marec 2013.

    Žal kaže, da si idiot ti. Kaj češ, taki bedaki kot si ti so tudi volivci.Če ne bi bil bedak, bi vedel, da je štipendije za mladoletne ukinil zakon, ki ga je sprejela vlada Boruta Pahorja. Zakon je prišel ...prikaži več iz ministrstva, ki ga je vodil gospod Svetlik. Tega je ministra predlagal DESUS. Torej stranka, ki se gre za najbolj socialne, vzame največ.

  • mezgo 18:00 13.marec 2013.

    vizjak ti si idiot od idiota moji hčeri ste ukradli 190 evrov štipendije in ji dali 10 evrov večje doklade zdaj pa mislite kakšno dobro delo ste naredili ko bo prišel čas in to bo kmalu boste vsi leteli sicer ...prikaži več pa boste tako in tako vsi pocrkali tako vi bogatuni kot mi siromaki še noben ni ostal zunaj

  • Gigii 16:26 13.marec 2013.

    sej niso resni. vzeli štipendijo in znižali otroškega za 80€. tolko o tem