Slovenija
18 ogledov

Dijakom štipendije, denarja pa (pre)malo

<ljubljana>01.06.09, ekonomska sola ljubljana, ucenci, ucilnica, dijaki, f Nik Rovan
Spet nastajajo spremembe štipendij. Zmanjšanje otroškega dodatka ni izključeno.

Poslanci bodo danes odločali o zakonu o štipendiranju, ki ga je pripravila še vlada Janeza Janše. Če bo sprejet, bo začel veljati v začetku prihodnjega leta, ko se obetajo tudi nova varčevanja.

Dobro za mladoletne

Ena od ključnih novosti zakona je poleg uvedbe štipendij za deficitarne poklice tudi vnovična uvedba štipendij za mladoletne dijake. Ko so jim bile te odvzete, se je v zameno povečal otroški dodatek. Po neuradnih podatkih ni izključeno, da se ne bo zdaj otroški dodatek na ta račun znova zmanjšal. Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ) na pomisleke, da država nima dovolj denarja za nove štipendije, sicer odgovarja, da bodo "potrebna sredstva za štipendije zagotovljena v okviru proračuna".

Tudi več štipendij hkrati

Da bodo upravičenci lahko prejemali več štipendij hkrati, MDDSZ vidi kot ključno prednost zakona. Predlagani sistem "posamezniku omogoča višji končni znesek štipendij ter hkrati posameznika spodbuja k dejavnejšemu pristopu do načrtovanja ne le svojega izobraževanja, temveč tudi poklicne poti," so prepričani.

Nujna uspeh in dosežek

Številni so upali, da bo v nov zakon vključena možnost, da lahko upravičenci Zoisovo štipendijo pridobijo tudi z izjemnim športnim dosežkom, a je bil predlog zavrnjen. Vlada naj bi do jeseni vseeno pripravila spremenjen koncept Zoisovih štipendij. Za zdaj pa velja, da bodo upravičenci za ohranjanje štipendije lahko uveljavljali uspeh ali posebni dosežek. Za pridobitev štipendije pa bosta potrebna oba. Za državne štipendije bodo dijaki in študenti lahko dobivali dodatek za uspeh. Dijaki s povprečno oceno štiri bodo tako dobili 17, s povprečno oceno nad 4,75 pa 40 evrov. Največji dodatek za študente bo prav tako 40 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.