Slovenija
6325 ogledov

"Diktat bolnikov, na katere preiskave hočejo, je treba omejiti"

Čakalnica
Ministrstvo predlaga omejitev možnosti naročanja na specialistične preglede.

Ministrstvo za zdravje se bo nedopustno dolgih čakalnih dob lotilo tudi z omejevanjem izdajanja napotnic, je razkrila Alenka Kolar, v. d. generalnega direktorja direktorata za digitalizacijo v zdravstvu. "Predlagamo, da bi zamejili možnosti naročanja, ne more vsak naročati na vse. Samo onkolog bi tako recimo lahko naročil na genetsko preiskavo za maligna obolenja. Predvsem na primaru se ne sme sprejemati diktata bolnikov, na kakšne vse preglede grejo, ko so poguglali, katero bolezen imajo," pravi Kolarjeva. 

Tudi po trikrat v vrsti za isto zdravstveno storitev

Sama se je lotila analize čakalnih seznamov in pri tem odkrila velika odstopanja. "Da pa nekdo čaka trikrat za zdravstveno storitev, ni it-jenski problem pač pa strokovni," pravi Kolarjeva. Pri podatkih, ki se nanašajo na kontrolni ortopedski pregled, je dobila številko, ki gre v minus, na ljubljanski Pediatrični kliniki je nekdo trikrat čakal za isto vrsto zdravstvene storitve. Dogaja se tudi, da isti človek dvakrat čaka za isto vrste zdravstvene storitve, čeprav je bil pregled preklican.

"Če ne vemo, kje smo, kako naj vemo, kam gremo," glede krajšanja čakalnih dob pravi  Alenka Kolar, v. d. generalnega direktorja direktorata za digitalizacijo v zdravstvu.

Velike težave so s šifranti, po katerih ZZZS vrednoti zdravstveno storitev. Na šifrantu 9999 – ostalo čaka 5009 ljudi, kar pomeni, da nihče ne ve, na katero storitev čakajo. "To je čista informacijska napaka in možnost, da se nekdo uvrsti med ostalo." 

Odpovedujejo operacije, ker gredo na dopust

Poleg sistemskih napak veliko odgovornost nosijo tudi pacienti, še vedno je 20 odstotkov takih, ki na pregled sploh ne pridejo, zato nekdo drug ne pride dovolj hitro. Nekateri želijo na pregled pri točno določenem zdravniku, na točno določen termin. "To ni sistemska čakalna vrsta, to je izbira bolnika," pravi Kolarjeva. Iz Ginekološke klinike so sporočili, da ženske nočejo na operacijo poleti, ko so na dopustu, čeprav so ekipe na razpolago, zato vse počaka na september in oktober. "Pacienti nosijo veliko odgovornost za to, zakaj je stanje tako, kot je, to je razvidno iz podatkov."

"Presenetilo me je, da v eNaročanju prihaja do toliko napak, da imajo posamezniki neke napotnice za iste storitve, da imamo negativno vrednost pri kontrolnih pregledih, da imamo v sistemu luknje, ki ne bi smele biti v digitaliziranem sistemu, temu bomo prišli do dna. Neverjetno je, da pet tisoč pacientov čaka na storitev ostalo," pravi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. 

Napotnice na zalogo

"Veliko napotnic je na zalogo in na zahtevo pacientov, se kaže iz podatkov," še ugotavlja Kolarjeva. V čakalnih vrstah imajo 1.520.000 zapisov, čaka pa manj kot 619.000 ljudi. "Tudi če nekateri čakajo po dvakrat, v resnici ne vemo, koliko ljudi je v čakalnih vrstah in na koliko različnih posegov čakajo."

Čez mesec dni naj bi vedeli, kje smo

Tako NIJZ kot izvajalci bodo dobili podrobna navodila, kako očistiti čakalne sezname, posodobljen bo šifrant zdravstvenih storitev ter narejeni popravki posameznih informacijskih sistemov. Trenutno imamo pet in šest bolnišničnih sistemov za čakalne sezname. Natančnejše podatke o čakalnih vrstah naj bi imeli v roku meseca dni, pričakuje minister za zdravje Danijel Bešič Loredan. 

Komentarjev 20
  • Avatar darklord
    darklord 17:51 05.avgust 2022.

    za vladno garnituro ni NOBENIH čakalnih vrst...

  • rd2dmk2 17:32 05.avgust 2022.

    ja no , sedaj veste, na miljone denarja je šlo za skrajševanje vrst, v resnici pa vrst ni. so samo dohtarji, ki pišejo napotnice in bolniki, ki kot kaže niso bolniki, ker se jim ne da hodit na preglede in ...prikaži večn operacije. in kaj se da storit, ja it do leskovega grma, urezat dve leskovi palici, eno pa neubogljive paciente in drugo, za faulaste dohtarje. vi ne veste kako zdravilna je lahko leskova mast.. to je že levstik napisal v učilni zidani.

  • Avatar Mark035
    Mark035 17:31 05.avgust 2022.

    Ljudje, dajmo nehat plačevat to zdravstveno zavarovanje, ker je naše zdravstvo tako zavoženo, da 130.000 Slovencev nima niti osebnega zdravnika. Ko bo blagajna prazna, pa naj gredo vsi zdravniki na dopust.. barabe požrešne.