Slovenija
9 ogledov

Dilema: kupiti delnice ali ne

Dokapitalizacijske delnice NLB bodo pošle, če bo država ponudila "še kaj", kar s Žurnal24 main
NLB. “V dveh letih je skurila 300 milijonov evrov kapitala,” opominja Andraž Grahek.

Napad. Včeraj se je z zamudo vendarle začela dokapitalizacija NLB. V prvem krogu, ki bo trajal do 21. marca, lahko delnice v sorazmernem deležu vplačajo le obstoječi lastniki. Za delnico je treba odšteti 116 evrov.

Privlačnejša je NKBM
“Neposrednega nasveta ne bi dajal, a cena delnice je precej neprivlačna,” pravi Andraž Grahek, direktor naložbenega sektorja pri KD Skladih. Meni, da je zdaj veliko ugodnejša cena delnice NKBM, saj banka posluje z dobičkom, delnice pa kotirajo na borzi, in sicer pri dveh tretjinah knjigovodske vrednosti. Med bankami imajo za nakup zanimivo ceno še delnice Abanke in UniCredita, dodaja.

Za NLB, ki je v zadnjih dveh letih “skurila 300 milijonov evrov kapitala” in že dve leti posluje z ogromno izgubo, bi bila primerna dokapitalizacijska cena okrog polovice knjigovodske vrednosti (to je 58 evrov), ocenjuje Grahek.

Za zdaj je gotovo le, da bo svoj delež vplačala država. Poznavalci pravijo, da med preostalimi finančnimi vlagatelji zanimanja za dokupovanje delnic ne bo. Dodajajo, da bo zelo zanimivo opazovati, kaj bosta storili Kapitalska in predvsem Slovenska odškodninska družba, ki finančno ni ravno močna.

Grahek pa pravi, da bi bil zelo presenečen, če bi pri dokapitalizaciji sodeloval KBC, ki ima v lasti tretjino NLB. “KBC bolj išče pot iz NLB; če bi sodeloval, bi se postavilo vprašanje, ali je vendarle dobil zagotovilo za prevzem NLB. A to je malo verjetno,” pojasnjuje Grahek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.