Slovenija
26 ogledov

Dilema med stavko in plačo

1/11
Žurnal24 main
Zaostrovanje. Vnema za stavko zaradi strahu pred izpadom plače ohromljena. Sindikati na sodišče.

Stavka. Opolnoči se je začela najobsežnejša stavka v javnem sektorju. V njej sodeluje 22 sindikatov, v katere je vključenih 80 tisoč javnih uslužbencev. Koliko jih dejansko stavka, še ni znano, v sindikatih pa ocenjujejo, da je "odziv primeren".

Milijonski izpadi Škoda. Na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) ocenjujejo, da bi po enem tednu stavke veterinarjev v mlekarskem in mesnem sektorju nastalo za 14 milijonov evrov škode, dodatno pa velika posredna škoda. Zaradi zastojev na meji pa GZS ocenjuje, da bi nastalo za od 26 tisoč do 30 tisoč evrov stroškov za tovorni promet na dan.

Odpovedali stavko
Zaradi razlage vlade, da jim med stavko ne pripada nadomestilo za plačo, so stavko odpovedali zaposleni na več ministrstvih in zaposleni v državnem zboru. "Glede na to, da skoraj tretjina zaposlenih v državnem zboru prejema dohodek zgolj v višini minimalne plače oziroma dohodek, ki komajda presega minimalno plačo, bi se jim že tako slab socialni položaj dodatno poslabšal," pravijo v sindikatu državnega zbora.

Vlada naj stavko plača
"V imenu Sindikata državnih organov Slovenije bomo jutri zadevo predali delovnemu sodišču," je napovedal Drago Ščernjavič in dodal: "Vlada krši kolektivno pogodbo, državni uslužbenci bi morali dobiti tretjo četrtino poravnave plačnih nesorazmerij. To je tisto, na osnovi česar mora vlada stavko plačati."

Veterinarji na sodišče
Pravico bodo na sodišču iskali tudi veterinarji. Če bi med stavko ukinili nadzor, bi v nekaj dneh zmanjkalo slovenskega mesa. Vlada je s sklepom določila, da morajo zagotavljati stalno navzočnost veterinarjev v klavnicah. "Gre za poseg v našo pravico do stavke," je dejal predsednik sindikata veterinarjev Milan Štimec in dodal: "Sklep vlade bomo začasno upoštevali, a začeli postopek na sodišču, da se tak ukrep prekliče."

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.