Slovenija
132 ogledov

Dimičeva na sodišču oproščena

Simona Dimic
1/6
Anže Petkovšek
Nekdanja šefinja pri Borutu Pahorju je popoldne prispela na zagovor zaradi domnevne zlorabe položaja. Tožilstvo je predlagalo pokojno kazen petih mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let. Sodišče je predlog zavrnilo in Dimičevo oprostilo.

Ljubljansko okrajno sodišče je nekaj čez tretjo popoldne izreklo sodbo, s katero je opralo krivde nekdanjo šefinjo kabineta takratnega predsednika vlade Simono Dimic. Sodišče je presojalo njeno domnevno zlorabo položaja. Tožilstvo za zdaj ni napovedalo pritožbe, se je pa obdolženka na sodbo odzvala z besedami, da je takšen razplet pričakovala. "Dlaka v jajcu ni bila najdena," pa je izrek sodbe pospremil njen zagovornik Janez Koščak.

Obtožni predlog proti njej so sicer na tožilstvu vložili lani, postopek pa vodijo že od leta 2010. Zagovarjati se je morala zaradi domnevno sporne zaposlitve ene od tedanjih javnih uslužbenk, ki jo je podpisala prav Dimičeva.

Za sodišče dokazi, ki jih je predložilo tožilstvo niso bili dovolj. "Po oceni sodišča je za to očitano kaznivo dejanje potrebno dokazati naklep. Obdolženi pa direktni naklep ni bil dokazan. Očitali bi ji lahko le eventuelni naklep, glede na to, da je tudi sama uslužbenko opozarjala naj uredi potrebno," je poudarila sodnica ob izreku oprostilne sodbe Dimičevi.

Ni bilo osnovnih pogojev za zaposlitev

Tožilstvo očita Dimičevi, da naj bi podpisala zaposlitev Anici Mileni Brooks, kljub temu, da naj vedela, da ta nima potrebne izobrazbe za službo sekretarke. Ta se je na vladi zaposlila v začetku leta 2009. Postopek zoper Dimičevo se je začel po prijavi, ki jo je Brooksova posredovala Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), saj je Dimičevi očitala šikaniranje. Policija pa je v nadaljevanju ugotovila, da naj bi bila sporna tudi zaposlitev Brooksove.
 
Sodišče je zaslišalo tudi tedanjo vladno kadrovnico Jasno Dolhar. "Na kadrovsko službo je poklicala ta gospa, ki je zagotavljala, da je s predsednikom vlade dogovorjena za zaposlitev," opisuje Dolharjeva, ki naj bi Dimičevo o tem takoj obvestila. "Mi o tem nismo vedeli nič, izvedeli smo le tisto, kar nam je povedala gospa Brooks. Ko smo jo pozvali naj predloži potrdila o svoji izobrazbi, teh dokumentov ni in ni prinesla. Zato niso bili izpolnjeni niti osnovni pogoji za zaposlitev," dodaja Dolharjeva.
 

Brooksova naj bi šele dober mesec potem, ko se je zaposlila, zaprosila pristojne službe v Sloveniji, da ji izdajo potrebna potrdila o tem, da je njena diploma iz zgodovine na univerzi na Oxfordu veljavna oziroma pristna. "Če bi vedela, da postopek ne bo izpeljan kot bi moral biti, ne bi prej pripravili niti pogodbe o zaposlitvi," opozarja Dolharjeva.

Dimičeva pravi, da ni kriva

Dimičeva vztraja, da ni kriva tega, kar se ji očita. "Ta služba ni bila v interesu Simoni Dimic, bila pa je v interesu organa, pri katerem je bila tedaj zaposlena. Kaj bi se zgodilo, če bi Simona Dimic odklonila sklenitev pogodbe o zaposlitvi z gospo Brooks? Priča pravi, da bi naslednji dan ostala brez službe," poudarja zagovornik Dimičeve Janez Koščak, tik pred izrekom sodbe.

Dimičeva sama pa je pred izrekom sodbe še enkrat zagotavljala, da je delovala v dobri veri, da bo kabinet z zaposlitvijo Brooksove delovala bolj kvalitetno. "Nikomur nisem nikdar omogočila pridobitve nepremoženjske koristi,“ je še povedla Dimičeva in navedla, da "šokirana nad predlagano kaznijo“.

Tožilstvo v to, kljub vsemu ne verjame: "Gospa Brook je dobila službeno stanovanje, službo in reference za naprej, vse to je nepremoženjska korist. Ne glede na morebitne pritiske, naj se ta zaposlitev spelje čim prej, bi lahko rekla ne," še poudarja tožilstvo. 

Tožilstvo se o tem, ali bo to sodbo zdaj poskušalo izpodbijati s pritožbo, še ni odločilo.

Komentarjev 9
  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 09:37 05.september 2014.

    Tja,to ti pomeni če je tvoj bivši šef predsednik države.

  • francek 08:42 05.september 2014.

    Desne obsojajo brez dokazov, leve pa z dokazi oproščajo, imamo tako ali drugače levo sodstvo, problem je, da moramo tako sodstvo drago plačevati davkoplačevalci.

  • Johan Spohan 21:04 04.september 2014.

    Butec Milanček, a res ne znaš drugega.