Slovenija
14 ogledov

Dimičeva pokazala račune

Roman Horvat je Simoni Dimic tik pred našim obiskom na Gregorčičevi predal šop p Žurnal24 main
Simona Dimic pokazala nekaj računov za domnevno sporno prenovo hiše. Malo pred tem ji je pred vladno zgradbo Roman Horvat predal šop papirjev. Računov za bazen še vedno nimamo.

Pahor ji zaupa
Pred vladno stavbo smo naleteli na premierja Boruta Pahorja. Zastavili smo mu vprašanje, če Simona Dimic še vedno uživa njegovo zaupanje. "Absolutno," je odvrnil premier. Dodal je, da ima primer v rokah protikorupcijska komisija in da naj vsak opravi svoje delo.

Simona Dimic nam je dodatno pokazala še dva računa. Prvi račun naj bi bil za okna, kar pa nikjer evidentno ne piše. Cel račun znaša 4.000 evrov, kar je, govorili smo s ponudniki oken, vsekakor premalo za celotno hišo.

Drugi račun je za vrata. Skupno so plačali 31.000 evrov, od tega 10.000 evrov za vhodna vrata, dodatnih 2.000 evrov pa za električno odpiranje vrat.

Ob našem prvem današnjem srečanju smo jih prosili tudi za račun za bazen. Na naše vprašanje, kje je omenjeni račun, so nam odgovorili, da se to ne tiče prenove stavbe in da nam ga ne pokažejo. "Za zdaj je to vse!"

Računi, prvič
Dimičeva nam je pred tem zgodaj popoldne pokazala račune, katerih skupna vrednost je dobrih 150.000 evrov. Točne številke ne vemo, saj si novinarji nismo smeli nič zapisovati niti ne fotografirati dokumentov.

Med računi je tudi takšen, ki je bil plačan z gotovino. Namesto položnice je na kuverti napisano, da krovec jamči, da bo ta denar položil na račun. Iz davčnih krogov smo dobili pojasnilo, da je v primeru samostojnih podjetnikov plačevanje z gotovino omejeno na določeno višino, v primeru družb z omejeno odgovornostjo gre za višino 15 tisočakov. V času, ko si naša država tudi s prenovo zakonodaje prizadeva zajeziti sivo ekonomijo, je plačevanje z gotovino tudi nezaželeno. Res je, da je podjetnik račun izstavil, vprašanje pa je, če je ta tudi zaveden v poslovnih knjigah, se med drugim ob tem vprašajo dacarji.

Nobeden izmed računov ni višji od 100.000 evrov. Račun za keramiko in ostalo kopalniško opremo, na primer, znaša okoli 34.000 evrov. Izpostaviti velja tudi račun za dobrih 5.000 evrov, ki je bil plačan s položnico, na kateri je znesek 3.200 evrov, medtem ko na računu piše, da je bilo plačano v celoti.

Predaja papirjev
Pred vladno zgradbo smo srečali razvpitega podjetnika Romana Horvata, partnerja vodje Pahorjevega kabineta Simone Dimic. Horvat je pred vladno zgradbo Dimičevi izročil šop papirjev. Ko smo ga želeli prositi za izjavo, okna svojega BMW-ja ni želel odpreti. Dimičeva z nami tudi ni želela govoriti.

Dejal sem, da jo v njenem primeru ne samo prosim, naj spremeni to politiko, ampak ji to tudi nalagam. Tako je Simona Dimic včeraj že dala izjavo za oddajo Pogledi in je na voljo vsem vam, da odgovori na vprašanja ustno, pisno, kakorkoli že.
premier Pahor pretekli četrtek o svojih novih navodilih Simoni Dimic
Dimičeva spet molči
Čeprav jo je premier prejšnji teden "odvezal" molčečnosti, se je znova zavila v molk.

Vodja kabineta premierja Boruta Pahorja Simona Dimic je sporočila, da do nadaljnjega ne bo več odgovarjala na vprašanja, povezana z obnovo njene hiše v ljubljanskih Murglah, za kar naj bi delavci Vegrada uporabljali kar material, namenjen gradnji Celovških dvorov.

Izjav za javnost Dimičeva ne namerava dajati, dokler svoje odločitve ne sprejme Komisija za preprečevanje korupcije, ki je ravnanje Dimičeve pod drobnogled vzela prioritetno.

Prepričana o zakonitosti
"Na koncu lahko povem, da sem prepričana, da nobeno moje ravnanje ni bilo nezakonito, zaradi objektivne informiranosti javnosti pa je prav, da to preverijo pristojni organi,"
je še zapisala v izjavi za javnost.

Dimičeva je sicer v ponedeljek zvečer medijem poslala pogodbo o prenovi, o tem ali so računi plačani pa nič. Prav tako ni zanikala trditev delavcev Vegrada, da so račune za delo pri Dimičevi pošiljali neposredno na Vegrad.

Kaj je z obljubljenimi računi?
Dimičeva je v zadregi. Ko smo včeraj na predsednika vlade naslovili vprašanje, ali bo od nje zahteval, da javnosti razkrije plačane račune (to je pred časom zahteval od nekdanjega generalnega sekretarja vlade Milana M. Cvikla), se nam je po elektronski pošti javila kar sama Simona Dimic.

Poslala nam je zgolj pogodbo, ki je sploh nismo želeli, in zanikala navedbe Dnevnika RTV Slovenija, da je šel material za Celovške dvore v njeno hišo.

Gradbeniki zagrozili medijem
Prvič pa se je na zgodbo odzvalo podjetje GP Keras, ki je obnavljalo omenjeno hišo Dimičeve in njenega življenjskega sopotnika Romana Horvata.

"Vsa določila pogodbe smo korektno izpolnili, naročnik pa je vse račune doslej korektno in v roku plačal oziroma poravnal. To je vse, kar imamo za povedati," so zapisali v podjetju.

Na koncu so zaprosili za razumevanje. "Če pa se bodo proti nam zaradi izpolnjevanja zgoraj omenjene pogodbe nadaljevale neupravičene obtožbe in pritiski, bomo za svojo zaščito uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva," so zapisali pri družbi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.