Slovenija
6136 ogledov

Dimitrij Rupel odstopil

Dimitrij Rupel Dejan Mijović
Dimitrij Rupel je odstopil z mesta direktorja Javne agencije za knjigo.

Vlada Janeza Janše je Dimitrija Rupla imenovala na čelo Javne agencije za knjigo junija lani. Rupel je na tem mestu nasledil Sebastjana Eržena. Prejšnja vlada je ob imenovanju Rupla izpostavila njegove dolgoletne poslovne in vodstvene izkušnje. Rupel je namreč vodil družboslovno univerzo Nova univerza. Takrat so zapisali, da bo Rupel zaradi svojih bogatih mednarodnih izkušenj in povezav "zlahka vzpostavil dobro izhodišče za uspešno izvedbo častnega gostiteljstva Slovenije na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu leta 2023".

Da lahko pričakujemo menjavo na čelu agencije, je bilo moč pričakovati, saj je ministrica za kulturo Asta Vrečko pred časom dejala, da vodstvo agencije nima podpore ministrstva. Rupel se je v odprtem pismu, ki ga je naslovil na ministrico, odzval na njen intervju za STA. Rupel je zavrnil njene besede o nestrokovnih potezah prejšnje vlade, škodljivih za kulturo, med katerimi je omenila tudi njegovo imenovanje.

Slovenija bo naslednje leto častna gostja knjižnega sejma v Frankfurtu, priprave pa naj bi vodila prav agencija, ki jo je vodil Rupel. Ministrica Vrečko je v intervjuju za STA povedala, da bi "morali biti že v končnici priprave Slovenije kot osrednje gostje prihodnje leto. Zaskrbljena pisma in drugi pozivi, ki prihajajo na ministrstvo s strani strokovne javnosti tako glede vodenja Javne agencije za knjigo kot frankfurtskega sejma, pa kažejo na globoke težave. Kurator frankfurtskega sejma Miha Kovač je eden največjih strokovnjakov na področju knjige in založništva in je to delo prevzel relativno nedavno, svoje delo v danih okoliščinah opravlja zelo dobro. Problemi pa so drugje, pri vodenju agencije. Z direktorjem Dimitrijem Ruplom smo se že dvakrat sestali, večkrat zahtevali dokumentacijo o poteku priprav na slovensko gostovanje v Frankfurtu. To trenutno preučujemo in na podlagi izsledkov bomo tudi ustrezno ukrepali," je napovedala.

Rupel ministrici očita političen obračun z drugače mislečimi

Rupel je v odprtem pismu ministrici Asti Vrečko očitke zavrnil in poudaril, da je Kovač k projektu pristopil na njegovo povabilo. Ob tem je omenil program, ki bo spremljal veliki kulturni dogodek, od skupine Laibach z Alamutom do razstave o Prešernu. Trditev Vrečko za STA, da se bojuje proti politizaciji, za ''paradoksalno in absurdno,'' ter ocenil, da je ''odprla novo fronto kulturnega boja''. 

''Napovedala je političen obračun z drugače mislečimi, med katere je prištela tudi pisca teh vrstic. Očitala mu je nestrokovnost in politizacijo. (Med dejanja politizacije najbrž spada moje vabilo s strani Vrečkove pohvaljenemu Mihi Kovaču v času ministrovanja Vaska Simonitija; o žalitvi z nestrokovnostjo pa ne mislim govoriti.) V odprtem pismu ministrici sem opisal delo direktorja in sodelavcev Javne agencije za knjigo, z dokazi zavrnil vse očitke in opozoril na škodljivost političnega obračunavanja v kulturi, kot smo ga bili vajeni pred ministričinim rojstvom,'' je zapisal Rupel.

''Po premisleki sem se odločil, da zapustim mesto direktorja JAK. Z današnjim dnem odstopam s tega položaja in izstopam iz nelepe igre, ki se je po volitvah začela na ministrstvu za kulturo,'' je svojo odločitev obrazložil Dimitrij Rupel.

Ob tem je dodal, da so priprave na ministrstvu na gostovanje v Frankfurtu potekale kot običajno, sodelovanje s Kovačem pa je potekalo korektno. ''Priprave naj bi po Vašem mnenju potekale "daleč od idealnih" - zanimivo! - potem, ko je kurator postal prof. Kovač, o katerem sicer pravite, da rešuje situacijo. Profesorju Kovaču je bila precej pred prevzemom kuratorske vloge namenjena skrb za dogodke v zvezi s knjigotrštvom in zaslonskim branjem pri častnem gostovanju Slovenije na Frankfurtskem knjižnem sejmu. Kovač Vam lahko potrdi, da je bilo njegovo sodelovanje z direktorjem korektno, navsezadnje smo vsi skupaj kljub kadrovskim problemom, neprestanim inšpekcijam, kljub preobremenjenosti pri pripravljanju različnih formalnih poročil in kljub nesmislom, ki izhajajo iz kohezijske pogodbe - pravočasno pripravili program za letošnjo frankfurtsko predstavitev JAK,'' je še zapisal Rupel.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 11
  • Ender3 12:57 12.oktober 2022.

    Dimsi je, poln sebe in alkohola ! 🍺🍻🍷

  • sam1 12:02 12.oktober 2022.

    Debil pokvarjeni,a mu je bilo premalo denarja ????

  • Pierre 11:49 12.oktober 2022.

    Dimsi Rupsi get the fuck out!!!!