Slovenija
137 ogledov

Dimnikarja boste lahko sami izbrali

Dimnikar Gregor Katič
Predvidena je prosta izbira dimnikarja, ki bo za opravljanje storitve od upravne enote potreboval licenco. Cene storitev bodo navzgor omejene.

Ministrstvo za okolje in prostor, ki ga vodi Irena Majcen, spreminja Zakon o dimnikarskih storitvah, po katerem bo po novem urejena možnost proste izbire. "Uporabnik dimnikarskih storitev bo imel dolžnost zahtevati dimnikarske storitve in pravico, da si sam izbere dimnikarsko družbo," so pojasnili na ministrstvu. 

PREBERITE ŠE: 

Ministrica je na današnji novinarski konferenci poudarila, da je ministrstvo zakon pripravilo že v lanskem letu, vendar se je zaradi pripomb zakon v tem obdobju popravil in se sedaj podaja v javno obravnavo ter nadalje sprejem po rednem postopku.

"Zakon do uporabnikov ni veliko spremenjen, je pa kar precej stvari zastavljenih bolj jasno in izvedljivo," je poudarila. "Predvsem je bolj izvedljiva izdaja licenc, ki jih bodo izdajale upravne enote, v tem predlogu pa ni več izjave o izbiri izvajalca, kar predstavlja še večjo zavezo imetnikov kurilnih naprav, da si uredijo in priskrbijo pregled svojih naprav."

"Licenco, ki jo uvaja predlog zakona, bodo dimnikarju podeljevale in odvzemale upravne enote," je pojasnila generalna direktorica Direktorata za okolje Tanja Bolte. "Licenca ne bo krajevno omejena, veljala bo za celotno območje Slovenije, in ne bo časovno omejena (trajna)."

Novi zakon ureja tudi inšpekcijski nadzor ter strukturo cen, ki je maksimirana. "Načelo dostopnosti storitev je v predlogu zakona urejeno na način, ki določa, da mora dimnikarska družba uporabniku dimnikarskih storitev zagotavljati predpisan obseg storitev čez celo leto," je pojasnila Boltetova. 

V izognitev situacijam, kjer si uporabnik dimnikarskih storitev zaradi oddaljenosti ali težje dostopnosti ne bi mogel zagotoviti dimnikarskih storitev, zakon predvideva, da mora dimnikarska družba opraviti dimnikarske storitve uporabniku dimnikarskih storitev, kadar je dimnikarska družba temu uporabniku geografsko najbližje in če jo je uporabnik dimnikarskih storitev k temu pozval. 

Cena vključuje tudi potne stroške

"Predlog zakona določa najvišjo dovoljeno ceno, saj gre za izvajanje storitev, ki so obvezne," poudarjajo na ministrstvu. "Skladno s predlogom se znesek plačila za opravljene dimnikarske storitve oblikuje kot zmnožek cene izvajanja dimnikarskih storitev in normativnega števila časovnih enot dela dimnikarskih storitev."

Ta znesek vključuje tudi potne stroške, kadar je uporabnik od sedeža dimnikarske družbe oddaljen 25 km ali manj, sicer se k temu znesku prištejejo potni stroški, ki niso vključeni v ceno storitve.

Kadar je uporabnik oddaljen več kot 25 km od sedeža dimnikarske družbe, se temu znesku prištejejo potni stroški.

Zakon bo v javni razpravi dva tedna. 

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 5