Slovenija
28 ogledov

Dimnikarjem ne plačujte na pamet

Potne stroške lahko dimnikarji zaračunajo le, če najavljenega obiska ne odpovest Žurnal24 main
Potni stroški. Ne smejo vam jih zaračunavati.

Ministrstvo za okolje meni, da prevoz do uporabnika ne spada med storitve dimnikarske službe, pišejo na spletni strani tržnega inšpektorata.

"Potni stroški se lahko obračunajo le, če uporabnik najavljenega obiska ne odpove in ga ne prestavi ter če se koncesionarju onemogoči opravljanje storitev."


Plačilo enako eni uri dela
Če dimnikar obišče stranko, stranka pa ni pravočasno odpovedala, prestavila storitve ali ni omogočila njenega opravljanja, se zaračuna ena ura storitve. Zaračunavanje prevoza je neupravičeno in ga uporabnikom ni treba plačati, opozarjajo na inšpektoratu, toda "tržni inšpektorat lahko izreče globo koncesionarju le, če ni upošteval predpisane cene". Možnosti ukrepanja, če je koncesionar zaračunal stroške prevoza, tržni inšpektorat nima. Zato opozarjajo, da se morajo uporabniki s koncesionarji sami dogovoriti o vrnitvi stroškov. Sicer pa predlagajo uveljavitev pravic na pristojnem sodišču.

Potni stroški niso storitev
Te informacije smo preverili zaradi pisma našega bralca. "Cena dimnikarske storitve znaša 0,48 evra na minuto. A koncesionarji so se znašli in zaračunavajo potne stroške, čeprav je objekt 300 metrov stran od sedeža podjetja oziroma za vsako stranko posebej, čeprav živijo v istem bloku," nas je opozoril Dejan Horvat iz Sevnice, ki je kot dimnikar delal pri Dimnikarstvu Ana Jelančič.

"Potne stroške zaračunavamo v skladu z dogovorom in na osnovi uradnega lista,"
pa se je konkretnemu odgovoru, ali zaračunava potne stroške, izognila Ana Jelančič, koncesionarka za Sevnico, Krško, Škocjan in Kozje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.